{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj stanovnika Njemačke i dalje u padu

F
21.1.2006. u 00:22
0
0
Broj stanovnika Njemačke i dalje u padu
0
Broj stanovnika Njemačke i dalje u padu
Broj stanovnika u Njemačkoj je i u 2005. opao, tako da trenutno u toj zemlji živi 82,45 miliona stanovnika, što je za oko 50.000 manje nego krajem 2004. godine, saopćio je u petak Savezni državni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Smanjenje broja stanovnika se povezuje s povećanom stopom mortaliteta. Tako je prošle godine umrlo 140 000 osoba više nego što je bilo novorođenih. U 2005. je rođeno 20 000 djece manje nego 2004.

Do još većeg pada broja stanovnika nije došlo zbog toga što je i prošle godine u Njemačku uselilo oko 100 000 osoba više nego što se iz nje iselilo.

Procjenjuje se da će broj stanovnika Njemačke i ubuduće biti moguće održavati jedino pojačanim useljenjem. Samo tako će biti moguće i dalje zadržati sadašnju razinu gospodarskih aktivnosti.

U svrhu uvođenja kontrolirane imigracije u Njemačkoj je prije godinu dana na snagu stupio i novi useljenički zakon koji dosad međutim nije donio željene rezultate, a to su pojačana integracija stranaca koji žive u Njemačkoj te useljavanje visokokvalificirane radne snage.

Demografi smatraju, prenosi Hina, da su za tzv. atraktivne imigrantske skupine, poput visokoobrazovanih i materijalno situiranih, klasične imigracijske zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade ili Australije još uvijek privlačnije od Njemačke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: