Svijet
0

Broj stanovnika Njemačke i dalje u padu

FENA
Broj stanovnika u Njemačkoj je i u 2005. opao, tako da trenutno u toj zemlji živi 82,45 miliona stanovnika, što je za oko 50.000 manje nego krajem 2004. godine, saopćio je u petak Savezni državni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Smanjenje broja stanovnika se povezuje s povećanom stopom mortaliteta. Tako je prošle godine umrlo 140 000 osoba više nego što je bilo novorođenih. U 2005. je rođeno 20 000 djece manje nego 2004.

Do još većeg pada broja stanovnika nije došlo zbog toga što je i prošle godine u Njemačku uselilo oko 100 000 osoba više nego što se iz nje iselilo.

Procjenjuje se da će broj stanovnika Njemačke i ubuduće biti moguće održavati jedino pojačanim useljenjem. Samo tako će biti moguće i dalje zadržati sadašnju razinu gospodarskih aktivnosti.

U svrhu uvođenja kontrolirane imigracije u Njemačkoj je prije godinu dana na snagu stupio i novi useljenički zakon koji dosad međutim nije donio željene rezultate, a to su pojačana integracija stranaca koji žive u Njemačkoj te useljavanje visokokvalificirane radne snage.

Demografi smatraju, prenosi Hina, da su za tzv. atraktivne imigrantske skupine, poput visokoobrazovanih i materijalno situiranih, klasične imigracijske zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Kanade ili Australije još uvijek privlačnije od Njemačke.