Zbog nedostatka vakcina
0

Broj slučajeva malih boginja u Rusiji drastično skočio

I. M.
Foto: Agencija Moskva
Foto: Agencija Moskva
U Rusiji je incidencija malih boginja drastično porasla. Od januara do septembra ove godine identifikovana su 8.073 slučaja bolesti, što je 288 puta više nego u istom periodu prošle godine.

To proizilazi iz podataka Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i ljudske dobrobiti (Rospotrebnadzor) koje je pregledao ruski medij Medvestnik. Pokazalo se da su stope incidencije rekordne od 2015. godine i udvostručile prethodni rekord, koji je postavljen 2019. godine. Tada je u periodu januar-septembar zabilježeno oko 4 hiljade slučajeva.

Istovremeno sa malim boginjama, povećava se učestalost drugih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom.

"Nagli porast incidencije malih boginja povezan je sa prekidima u isporuci vakcina koji su počeli u proljeće 2023. godine. Kako je infekcija malih boginja veoma zarazna i u kontaktu sa njom obolijevaju svi nevakcinisani, žarišta zaraze su počela da se pojavljuju u Rusiji te su tamo poslane zalihe postojeće zalihe vakcina. Kao rezultat toga, došlo je do nestašice", objasnio je Valentin Kovalev, doktor infektologa i šef jednog od saveznih medicinskih centara.

"Nestašica se nastavlja. Vakcine protiv malih boginja nema praktično nigdje", potvrđuje direktorka neprofitne organizacije za razvoj i podršku prevenciji vakcinacije "Kolektivni imunitet" Antonina Oblasova.

Nedostatak vakcine mogao bi biti i zbog neuspjeha u planiranju Ministarstva zdravlja.

"Novi regioni i migranti iz centralne Azije promijenili su rasprostranjenost malih boginja, a Ministarstvo zdravlja vjerovatno nije imalo vremena da se snađe i nije na vrijeme prilagodilo raspored proizvodnje kako bi se prilagodilo novim količinama", kaže Larisa Popović, direktorica Instituta za zdravstvenu ekonomiju Visoke ekonomske škole.

Doktori ne vide izglede za smanjenje incidencije malih boginja u bliskoj budućnosti. Broj zaraženih će rasti sve dok ne budu bolesni svi oni koji nisu vakcinisani, zaključio je Valentin Kovalev.