{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj radnih sati u Njemačkoj u porastu

F
15.9.2008. u 17:16
0
1
Broj radnih sati u Njemačkoj u porastu
0
Broj radnih sati u Njemačkoj u porastu
Nakon objavljene evropske studije o dužini radnog vremena u zemljama članicama Evropske unije, koja je pokazala da je broj sedmičnih radnih sati u Njemačkoj natprosječno visok, Savez njemačkih sindikata (DGB) zatražio je smanjenje broja radnih sati.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Povećavanje broja radnih sati mora biti prekinuto jer to loše utječe na smanjenje nezaposlenosti, a nije ni zdravo, niti je u skladu s obiteljskim životom radnika", rekao je predsjednik DGB-a Michael Sommer u razgovoru za dnevnik "Die Welt". Zatražio je da se smanji broj sedmičnih radnih sati u Njemačkoj i strože provode tarifni ugovori koji jamče manji broj radnih sati.

Po studiji Evropske agencije za poboljšanje životnih i radnih uvjeta "Razvoj radnog vremena u EU-u" broj sedmičnih radnih sati u Njemačkoj se u zadnjih pet godina povećao za 3,3 sata na sadašnji 41,1 sat, što je za oko jedan sat dulje od evropskog prosjeka. Nijemci u praksi provode i duže vremena na radnom mjestu jer se obvezatna polusatna stanka za ručak ne računa kao radno vrijeme.

Po istoj studiji dulje nego u Njemačkoj radi se samo u Bugarskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji, a na dnu ljestvice dužine radne sedmice su Italija s 38,4 i Francuska s 37,7 sati.

Iako je tarifnim ugovorima u Njemačkoj dogovoren radna sedmica od 37,5 sati, on se uglavnom ne poštuje. Uzrok je povećan broj prekovremenih sati zbog bolje konjunkture zadnjih godina i sve manjeg broja poslodavaca koji poštuju tarifni ugovor.

Njemački radnici istodobno imaju natprosječno dug godišnji odmor od 30 dana, a primjerice radnici u Estoniji i na Cipru samo 20 dana. Duži godišnji odmor imaju jedino radnici u Švedskoj, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: