{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj poginulih u Tianjinu povećan na 112

F
16.8.2015. u 11:02
0
4
Broj poginulih u Tianjinu povećan na 112
0
Broj poginulih u Tianjinu povećan na 112
Bilans poginulih u eksplozijama u kineskom lučkom gradu Tianjinu porastao je na 112 ljudi, pošto je na mjestu nesreće pronađeno još tijela poginulih, javila je danas kineska agencija Xinhua.
U tom incidentu, kad je u skladištu za opasne hemikalije u Tianjinu u srijedu izbio požar a zatim došlo i do niza eksplozija, povrijeđeno je više stotina ljudi, a 85 vatrogasaca i deset drugih ljudi se i dalje vode kao nestali, prenijela je agencija AFP.

Tokom vikenda je u tom dijelu Tianjina, koji je poslije nesreće blokiran, također zabilježeno više manjih eksplozija.

Bijesni rođaci nestalih vatrogasaca su sinoć upali na konferenciju za štampu koju su držali lokalni zvaničnici i zahtijevali informacije o tome šta se dogodilo sa njima.

Među 112 poginulih je i najmanje 21 vatrogasac, što ovu nesreću čini najfatalnijom za kineske vatrogasce u proteklih šest decenija.

Zbog straha od kontaminacije, evakuisano je stanovništo oko mjesta razornih eksplozija u zoni od tri kilometra, a evakuaciju su izveli naoružani policajci, nakon što je na mjestu nesreće pronađena opasna materija sodijum cijanid koja je zapaljiva u dodiru sa vodom.

Dva državna dnevna lista, "Pejper" i "Sadern metropolis", objavili su juče da se u skladištu u kojem je došlo do eksplozija nalazilo 700 tona sodijum cijanida, što je 70 puta više od dozvoljene količine, kao i da vlasti žure da uklone te opasne materije.

Ova nesreća je pokrenula pitanja o tome da li se opasne hemikalije drže preblizu stambenih naselja, da li su vatrogasci dovedeni u opasnost tokom početne intervencije po pozivu o požaru i da li je, prilikom slanja vatrogasaca u intervenciju uzeto u obzir da se radi o opasnim materijama, uključujući one koje su zapaljive u dodiru sa vodom.

Do velikih eksplozija u skladištu u Tianjinu, oko 120 kilometara istočno od Pekinga, u srijedu je došlo oko 40 minuta nakon što je prijavljen požar i nakon što su na lice mjesta već stigli vatrogasci i upotrijebili vodu za gašenje vatre.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: