Teheran
0

Broj poginulih u srušenoj zgradi porastao na 18

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Broj poginulih nakon rušenja zgrade u Teheranu porastao je na 18 a tužilac ispituje vlasti iranske prijestonice, saopćili su zvaničnici u utorak.

Sedmospratna zgrada srušila se u sjevernom kvartu Saadat Abad u ponedjeljak.

Policija, koju je u utorak citirala državna televizija, saopćila je da je broj poginulih porastao na 18. Teheranski državni tužilac Saeed Mortazavi ranije je saopćio da bi broj poginulih mogao porasti na 20.

"Istraga uloge gradskih vlasti u ovom slučaju također je pokrenuta", izjavio je glasnogovornik suda Alireza Jamshidi na konferenciji za novinare, javio je Reuters.

Teheran, grad od 12 miliona ljudi, doživio je građevinski bum posljednjih godina, dok izvođači radova žure da udovolje zahtjevima u četvrtom svjetskom proizvođaču nafte.

Jamshidi je izjavio da je Mortazavi, koji je došao na mjesto nesreće kratko nakon rušenja, zatražio da angažirani u gradnji zgrade budu uhapšeni.

"Kao što znate, on (Mortazavi) je pozvao na trenutno hapšenje onih za koje se vjeruje da su krivi ili nemarni u ovom slučaju kao što je nadzorni inžinjer, ugovarač radova i radnici", izjavio je Jamshidi.