Traga se za nestalima
112

Broj poginulih u poplavama na sjeveru Turske porastao na 58, brojni domovi uništeni

V. K.
Poplave pogodile nekoliko regija na sjeveru Turske (Foto:Twitter)
Poplave pogodile nekoliko regija na sjeveru Turske (Foto:Twitter)
U poplavama koje su zahvatile gradove na sjeveru Turske do sada je poginulo 58 osoba, a za brojnim osobama i dalje se traga, potvrdili su zvaničnici i spasilačke službe u ovoj zemlji.

Druga prirodna katastrofa koja je ovog mjeseca pogodila Tursku donijela je haos u sjevernim dijelovima države, samo nekoliko dana nakon što su vlasti u zemlji uspjele pod kontrolu staviti velike šumske požare koji su pogodili južni dio Turske.

"Imamo informacije kako je 48 osoba poginulo u poplavama koje su pogodile regiju Kastamonu, devet je poginulo u Sinopu i jedna u Bartinu", saopćila je Uprava za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima.

Snimci bespilotnih letjelica pokazuju kako su poplave prouzrokovale veliku štetu u gradu Bozkurt. Radnici svakodnevno uklanjaju dijelove zgrada kako bi došli do ljudi koji su ostali ispod ruševina.

"Bujice su odnijele desetine automobila, a gomila otpada nalazi se na ulicama. Uništene su zgrade, mostovi, putevi su zatvoreni, a bez struje je ostalo više stotina sela", navodi se.

Prema posljednjim informacijama, zbog poplava u sjevernom dijelu Turske evakuisano je više od 2.000 građana, a neki od njih su iz poplavljenih područja prebačeni uz pomoć helikoptera i čamaca.