Masakr autobombama
0

Broj poginulih u Bagdadu narastao na 103 osobe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U nizu koordiniranih napada koji su pogodili Bagdad uključujući i eksplozije tri autobombe kod vladnih zgrada, ubijene su najmanje 103 osobe i 97 ranjeno u najtežem valu nasilja u iračkoj prijestonici u više od mjesec dana, saopćile su vlasti.

Ukupno četiri napada, koji također uključuju samoubilački napad autobom na policijsku patrolu, pokazuju sposobnost pobunjenika da napadaju značajne mete u srcu Bagdada i predstavljaju treći put od augusta napade na vladine zgrade višestrukim eksplozijama koje izazivaju masovno krvoproliće, prenosi AP.

To je također još jedan uznemirujući znak za iračke snage u širenju njihove uloge u bavljenju pitanjima sigurnosti dok američke snage planiraju da se povuku. Američka vojska poslala je izvjestan vroj vojnika i forenzičku opremu kako bi pomogla Iračanima nakon napada, saopćio je vojni portparol, nadporučnik Nicholas Conner.

Ukupno nasilje naglo je opalo u Iraku u prošloj godini, iako su pobunjenici pojačali napade na vladine objekte u posljednjim mjesecima.

Bombaški napad u utorak predstavlja najozbiljniji čin nasilja u Bagdadu od dvostrukog napada autobombama 25. oktobra koji je imao za cilj adeministrativne urede u kojem je ubijeno 155 osoba. U augustu su bombaši samoubice napali ministarstva finansija i vanjskih poslova, ubivši više od 100 osoba.