Afrika
0

Broj osoba zaraženih HIV-om se smanjuje

Sarajevo-x.com
UN-ovi izvještaji o AIDS-u kažu da broj zaraženih osoba HIV-om u Africi opada u 16 od 25 zemalja najteže pogođenih ovim virusom.

Broj mladih osoba inficiranih HIV-om je manji za 25% u ovim zemljama. Broj inficiranih osoba u Keniji starosne dobi između 15 i 24 godine je pao sa 14% na 5,4% u odnosu na 2000. godinu, objavio je "Associated Press".

UNAIDS kaže da je manji broj zaraženih uzrokovan promjenom seksualnog ponašanja, kao što je manji broj seksualnih partnera i upotreba kondoma. Agencija ne može potvrditi da je njena politika koja je fokusirana više na kupovinu lijekova protiv AIDS-a nego na prevenciju od infekcije doprinijela smanjenju broja zaraženih.

Neki eksperti tvrde da se premalo pažnje pridavalo prevenciji širenja infekcije.

U izvještaju su izneseni dokazi da je epidemija AIDS-a doživjela svoj vrhunac prije deset godina te da broj oboljelih ima silaznu putanju. Prošlogodišnji izvještaj kaže da broj zaraženih osoba iznosi 33 miliona.

UNAIDS također traži još novca kako bi se nastavila boriti sa epidemijom. U 2008. godini svijet je potrošio 15 milijardi dolara za pomoć oboljelim od AIDS-a. Polovina ove sume su sredstva SAD-a.

Ova organizacija poziva zemlje da ulažu više u svoje programe za borbu protiv AIDS-a. Utvrđeno je da dvije najbogatije afričke zemlje, JAR i Nigerija, primaju najveći dio ovog novca od internacionalnih donatora.

Oko dvadeset centi od svakog dolara uplaćenog u zdravstveni sektor ide za programe borbe protiv AIDS-a, iako od ove bolesti umire samo 4% ljudi. Kada bi se ista suma odvajala za druge bolesti, sigurno je da bi se spasilo mnogo više života.