Saudijska Arabija
48

Broj odrubljivanja glava se gotovo udvostručio pod vlašću Muhameda bin Salmana

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pogubljenja u Saudijskoj Arabiji su se udvostručila pod vlašću Muhameda bin Salmana, uprkos "reformističkom" programu prijestolonasljednika. Brok smrtnih kazni porastao je u posljednjih sedam godina u zemlji, s prosječno 129,5 pogubljenja godišnje otkako je princ Mohammed došao na vlast 2015. godine.

To označava porast od 82 posto u broju pogubljenja u Saudijskoj Arabiji u usporedbi s razdobljem između 2010. i 2014. godine kada je bilo 70,8 pogubljenja godišnje, navodi se u izvještaju aktivističkih skupina Reprieve i Evropsko-saudijske organizacije za ljudska prava.

Više od 1.000 smrtnih kazni, od kojih većina uključuje odrubljivanje glave, izvršeno je pod trenutnim vodstvom, rekle su nevladine organizacije, nakon provjere službenih najava istragama i intervjuima s advokatima, članovima obitelji i aktivistima.

Saudijska Arabija je prošle godine pogubila 147 ljudi, dok su desetine proživjele torturu i druga kršenja ljudskih prava. Država koja je jedan od vodećih svjetskih izvršitelja egzekucije, najavila je 81 pogubljenje u jednom danu prošlog marta, za koje je rečeno da su bila izvršena zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom.

Zemlja je posljednjih godina prošla kroz brze društvene reforme, ali aktivisti optužuju princa prijestolonasljednika Mohammeda da također nadzire oštro slamanje kritičara.

"Saudijska mašina za smrtnu kaznu žvače djecu, demonstrante, ranjive žene, nenamjerne narko mazge i ljude čiji je jedini zločin posjedovanje zabranjenih knjiga ili razgovor sa stranim novinarima", kazala je direktorica Reprievea Maya Foa.

Prijestolonasljednik Mohammed rekao je u intervjuu za časopis The Atlantic da se kraljevstvo "riješilo" smrtne kazne osim u slučajevima ubistva ili kad neko "prijeti životima mnogih ljudi".

Ali šest najkrvavijih godina u novijoj historiji Saudijske Arabije dogodilo se pod sadašnjim vodstvom.

Od 2013. godine najmanje 15 osoba je pogubljeno zbog kaznenih djela koja su počinili kao maloljetnici. Jedanaest od 15 pogubljenja izvršeno je nakon 2015. godine. Posljednji poznati optuženik koji je pogubljen bio je Mustafa al-Darwish u junu 2021. godine.

Al-Darwish je uhapšen 2015. godine i kasnije je optužen za kaznena djela koja se odnose na njegovo navodno učešće u demonstracijama kada je imao 17 godina. Pogubljen je bez ikakvog upozorenja njegovoj obitelji, koja je za njegovu smrt saznala u vijestima.

Osim maloljetnika, od 2010. do 2021. ubijena je najmanje 31 žena, među kojima 23 strane državljanke. Među njima je indonežanska kućna pomoćnica Tuti Tursilawati, koja je osuđena na smrt nakon što je ubila svog poslodavca dok ju je pokušavao silovati, nakon dugog perioda seksualnog zlostavljanja. Nakon osam godina zatvora, Tuti je pogubljena odrubljivanjem glave.