|

Broj oboljelih od AIDS-a u Evropi se udvostručio od 1999. godine

Broj oboljelih od AIDS-a u Evropi se udvostručio od 1999. godine
0
S
Sarajevo-x.com
24.11.2007. u 20:20
0
komentara
0

dijeljenja
Broj oboljelih od AIDS-a u Evropi se udvostručio od 1999. godine
Izvještaj Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) otkrio je zabrinjavajuće podatke pokazavši da se broj slučajeva zaraženih AIDS-om u Evropskoj uniji udvostručio u posljednjih osam godina.
Vodeća zemlja po broju zaraženih HIV-om je Estonija sa 504 oboljele osobe od AIDS-a na milion stanovnika, a slijede je Portugal (205/milion stanovnika) i Velika Britanija (148.8/milion stanovnika).

U Estoniji je čak 90 posto oboljelih od AIDS-a registrovano i kao ovisnici o drogi 2000. godine. Broj zaraženih koji su ujedno i ovisnici je danas duplo manji, što znači da se HIV proširio na njihove seksualne partnere.

U izvještaju ECDC također stoji da, iako homoseksualci još uvijek spadaju u najrizičniju grupu za zarazu HIV-om, polovina danas zaraženih u EU je dobila virus seksualnim kontaktom sa suprotnim spolom.

Među zemljama koje imaju najmanju stopu oboljelih od AIDS-a na million stanovnika su Slovačka (pet oboljelih na million stanovnika), Mađarska (osam/million stanovnika) i Rumunija (8.3/million stanovnika).
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.