Sve bolja situacija
29

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Velikoj Britaniji već peti dan u padu

V. K.
U posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji zabilježeno 29.173 novih slučajeva zaraze (Foto: EPA-EFE)
U posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji zabilježeno 29.173 novih slučajeva zaraze (Foto: EPA-EFE)
Broj novozaraženih u Velikoj Britaniji već peti dan zaredom je u padu, a brojni naučnici i doktori su optimistični kako bi se trend pada mogao nastaviti i u narednim danima.

Velika Britanija je u nedjelju zabilježila 29.173 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je znatno manje u odnosu na isti period prethodne sedmice gdje je zabilježeno 48.161 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema podacima britanskih zdravstvenih službi, broj zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom već peti dan je u padu što naučnicima, bar za sada, ulijeva veliku dozu optimizma.

"Podaci trenutno izgledaju dobro, barem za ljetni period", rekao je profesor Paul Hunter, prenosi BBC.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom (Foto:gov.uk)
Broj slučajeva zaraze koronavirusom (Foto:gov.uk)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Engleske, sedmodnevni presjek slučajeva zaraze koronavirusom pokazao je kako se znatno smanjila dnevna fluktuacija slučajeva te da je u odnosu na prethodnu sedmicu, broj novozaraženih pao za 15,4 posto.

Kada je riječ državama unutar Velike Britanije, u Škotskoj je broj slučajeva zaraze koronavirusom počeo padati ranije nego u Engleskoj.

Iako su vlasti u ovoj zemlji strahovale kako će održavanje Evropskog prvenstva u nogometu uz prisustvo publike dovesti do rasta broja zaraženih, dosadašnji podaci pokazuju kako se stadioni nisu pretvorili u "žarišta" zaraze koronavirusom.

"Bilo je puno razgovora o tome da li će skok infekcija biti povezan s Evropskim prvenstvom. Međutim, u Škotskoj nismo vidjeli niti jedan znak povećavanja broja zaraženih nakon što je EURO okončan", saopćio je epidemiolog Mark Woolhouse.

Osim pada broja zaraženih, novi podaci Ureda za nacionalnu statistiku pokazali su kako 92 posto odraslih u Velikoj Britaniji sada posjeduje određeni broj antitijela u krvi kao rezultat prethodne zaraze virusom ili vakcinacije odnosno revakcinacije.

Broj vakcinisanih u Velikoj Britaniji (Foto:gov.uk)
Broj vakcinisanih u Velikoj Britaniji (Foto:gov.uk)

Za razliku od prethodnih valova zaraze koji su dovodili i do rasta broja smrtnih slučajeva, vakcinacija, ali i ranije stečeni imunitet uslijed zaraze koronavirusom, doveli su do toga da u ovom trenutku Velika Britanija broji znatno manji broj smrtnih slučajeva nego što je to bio slučaj u januaru ove godine.

Kada je riječ o kapacitetima bolnica, od početka pandemije, rast broja zaraženih uvijek je dovodio i do većeg broja pacijenata u bolnicama. Proces masovnije vakcinacije stanovništva znatno je doprinio i smanjenju broja hospitaliziranih pacijenata.

Od 22. jula u bolnicama širom Velike Britanije trenutno je hospitalizirano 5.000 pacijenata. Poređenja radi, Velika Britanija je u januaru brojala 39.254 hospitaliziranih građana.

Broj smrtnih ishoda u Velikoj Britaniji (Foto:gov.uk)
Broj smrtnih ishoda u Velikoj Britaniji (Foto:gov.uk)

Ipak, za sada naučnici i doktori nisu se usudili davati prognoze o eventualnom poboljšanju ili pogoršanju situacije kada je riječ o broju hospitalizacija, ali i stanju s pandemijom koronavirusa u Velikoj Britaniji.

"Ovo je vrlo teška faza pandemije za predviđanje, a vrlo pažljiv nadzor i praćenje bit će važni i u narednim sedmicama i mjesecima", rekao je profesor Woolhouse.