Dominira omikron
41

Broj novih slučajeva korone u Americi dostigao najviši nivo od početka pandemije

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj novih slučajeva koronavirusa u Americi protekle sedmice oborio je rekord od početka pandemije 2020. godine, a vrlo zarazna varijanta omikron očito je postala dominantna vrsta, objavila je u srijedu Panamerička zdravstvena organizacija.

Zabilježeno je više od osam miliona novih slučajeva, 32% više nego prethodne sedmice, dok su smrtni slučajevi u cijeloj regiji također porasli za 37 posto, uz 18.000 novih smrtnih slučajeva uzrokovanih covidom, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države i dalje imaju najveći broj novih infekcija, iako se broj slučajeva smanjio za gotovo milion u protekloj sedmici, objavila je regionalna zdravstvena agencija.

U južnim državama Meksika broj novih infekcija se utrostručio, a u Brazilu je zabilježen porast broja novih slučajeva za 193 posto u posljednjih sedam dana..

Države pozivaju roditelje da vakcinišu djecu protiv koronavirusa, a mnoge zemlje su već odobrile i daju vakcine protiv covida adolescentima.

Prošle sedmice je ekspertska grupa WHO za imunizaciju odobrila vakcinu protiv korone koju je razvio Pfizer za djecu uzrasta od 5 do 12 godina.