Svijet
0

Broj muslimana u svijetu nadmašio broj katolika

FENA
Islam je nadmašio katoličanstvo kao najveća pojedinačna vjerska denominacija na svijetu, saopćio je Vatikan.

Monsinjor Vittorio Formenti, koji je prikupio podatke za novoobjavljenu godišnju statističku knjigu Vatikana, izjavio je da muslimani čine 19,2 posto svjetskog stanovništva a katolici 17.4 posto.

"Po prvi put u istoriji mi više nismo na vrhu: muslimani su nas pretekli", izjavio je Formenti vatikanskim novinama L'Osservatore Romano u intervjuu, napomenuviši da se ti podaci odnose na 2006. godinu, prenosi Reuters.

Kazao je da ako sve hrišćanske grupe uzmu u obzir - uključujući pravoslavce, anglikance i protestante, tada bi hrišćani činili 33 posto svjetskog stanovništva - ili oko dvije milijarde ljudi.

Vatikan je nedavno procjenio broj katolika u svijetu na 1,13 milijardi. On nije pružio brojke za muslimane, za koje se generalno procjenjuje da ih ima oko 1,3 milijardi.

Formenti je izjavio da, iako je omjer katolika u svjetskom stanovništvu prilično stabilan, postotak muslimana je u porastu zbog veće stope prirodnog priraštaja.

Kazao je da su podatke o muslimanskom stanovništvu prikupile pojedinačne zemlje a ptom su ih objavile Ujedinjene nacije, dodajući da Vatikan može odgovarati samo za vlastitu statistiku.