Rusija
0

Broj mrtvih u sibirskoj hidrocentrali popeo se na 12

FENA
Foto: AFP/Russian Emergency Service/Ho
Foto: AFP/Russian Emergency Service/Ho
Dvanaest osoba je poginulo, a desetce se vode kao nestale nakon nesvakidašnje nesreće koja se u ponedjeljak dogodila na jednoj od najvećih hidrocentrala u Rusiji i koja je ozbiljno poremetila snabdijevanje električnom energijom na tom području.

Hidrocentrala Sajano Čučenskaja u pokrajini Hakasiji u Sibiru, u blizini mongolske granice, oko 4.300 km od Moskve, sasvim je prestala s radom nakon nesreće. Nju je uzrokovao nagli porast pritiska vode u jednoj od deset turbina, kojeg uzrok još nije poznat, izjavili su čelnici.

Centrala, na rijeci Jeniseju, jedna je od najvećih u svijetu, kapaciteta 6,4 miliona kwh. Njezina brana je visoka 245 m i duga 1.074 m.

  • Udar nastao zbog probijanja vode uništio je turbinu i dio stropa i zida u strojarnici, rekao je glasnogovornik tamošnjeg ministarstva za vanredna stanja.

Po posljednjim podacima koje je objavio ruski ministar za vanredna stanja Sergej Čojgu koji je posjetio mjesto nesreće, "poginulo je 12 osoba, a 64 se vode kao nestale", prenosi agencija Interfax.

  • Tristotinjak ljudi bilo je u centrali u trenutku nesreće, rekao je Andrej Mitrofanov, glavni inžinjer, kako je prenijela agencija Itar-Tass.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je u ponedjeljak navečer saučešće zaposlenicima centrale.

  • Pomno ćemo istražiti okolnosti te katastrofe, kazao je Medvedev.

Mjesne i državne vlasti ističu da je brana čvrsta i da nema opasnosti od poplave za stanovnike koji žive nizvodno.

  • Nema nikakve opasnosti, poplave neće biti, ustvrdio je Čojgu.

Ruski energetski sektor u koji je dugo nije ulagalo, općenito je u lošem stanju.

  • Nesreća će podsjetiti na važnost električne energije u savremenoj ekonomiji i na činjenicu da sigurnosti i pouzdanosti nema bez odgovarajućeg finansiranja, istaknuo je Derek Weaving, analitičar u banci Renaissance Capital.