Brojne službe na terenu
0

Broj mrtvih u poplavama u Indoneziji porastao na 62, traga se za više od 20 osoba

FENA
Poplave u Indoneziji (Foto: EPA-EFE)
Poplave u Indoneziji (Foto: EPA-EFE)
Broj mrtvih od naglih poplava i odrona blata tokom vikenda u indonezijskoj provinciji Zapadna Sumatra porastao je u srijedu na 62, saopćile su vlasti, dok su spasioci pretraživali područja u blizini rijeka u potrazi za 25 osoba koje se još vode kao nestale.

Zvaničnici su rekli da su neki od onih koji su se ranije vodili kao nestali pronađeni mrtvi tokom dana, što je povećalo broj mrtvih od 58 prijavljenih ujutro.

Video koji je podijelila nacionalna agencija za upravljanje katastrofama BNPB prikazuje trupce, kamenje i blato razbacane po putevima, srušene mostove i kuće u Tanah Dataru, jednom od tri okruga u Zapadnoj Sumatri pogođenih poplavama.

Katastrofa je pogodila ovo područje u subotu uvečer kada su jake kiše izazvale velike poplave, klizišta i odron hladne lave - mješavinu vulkanskog pepela, kamenih ostataka i vode nalik blatu.

Hladni tok lave dolazi sa planine Marapi, jednog od najaktivnijih vulkana na Sumatri. Njegova erupcija u decembru ubila je više od 20 ljudi, a od tada je uslijedilo više erupcija.

BNPB će nastaviti da traga za nestalim ljudima i čisti glavne puteve, rekao je njegov čelnik Suharyanto u saopćenju u srijedu.