Svijet
0

Broj mrtvih u Alžiru porastao na 17

FENA
Ujedinjene nacije saopćile su sinoć da se broj žrtava nedavnog terorističkog napada u Alžiru, među službenicima svjetske organizacije, popeo na 17.

Najpogubniji napad po službenike UN-a dogodio se prije nešto više od četiri godine u Bagdadu, gdje su na sličan način kao i u Alžiru ubijena 22 pripadnika misije UN-a u Iraku.

Portparol UN-a Marie Okabe, koja je saopćila novi bilans žrtava u Alžiru, međutim, nije mogla da odgovori na pitanje koliko se službenika svjetske organizacije vodi kao nestalo, ali je dan ranije izjavila kako je u bombaškim napadima život izgubilo 11 službenika UN-a, dok se još pet vode kao nestali.

U dvostrukom bombaškom napadu "Al Qaide islamskih država Magreba", upotrijebljeno je oko 1.600 kilograma eksploziva, od čega su gotovo u potpunosti razorene kancelarije Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR) i Programa za razvoj UN (UNDP), a ozbiljno oštećena zgrada lokalnog suda.

Alžirske vlasti, koje su ranije danas prekinule potragu za nestalim, objavile su da je u ovim napadima poginulo ukupno 37 osoba.

Odmah poslije terorističkih napada, generalni sekretar UN-a Ban Ki - mun uputio je u Alžir dvojicu visokih bezbjednosnih zvaničnika svjetske organizacije kako bi se utvrdile konačne posljedice ovog napada i najavio "obezbjeđivanje potpune sigurnosti misijama svjetske organizacije širom svijeta".

"Riječi ne mogu da opišu moj šok i bijes zbog terorističkog napada na misiju UN-a u Alžiru. To je, bez dileme, bio kukavički napad na civile, službenike koji su posvećeni najvišim humanitarnim idealima pod zastavom UN-a. To je nepristojan i neobjašnjiv napad čak i prema najvarvarskijim političkim standardima", navodi se u saopćenju koje je Banov kabinet objavio poslije napada, prenosi Tanjug.

Napad na kancelarije UN-a u Alžiru najteži je teroristički napad na službenike UN-a od 2003. godine, kada su u Bagdadu ubijene 22 osobe zaposlene u svjetskoj organizaciji, uključujući i prvog šefa UNMIK - a i jednog od najperspektivnijih zvaničnika UN-a, Brazilca Serzzija Vieiru de Mela.