Broj gladnih u svijetu dostiže brojku od jedne milijarde

S
SRNA
3.12.2011. u 13:30
0
10
Broj gladnih u svijetu dostiže brojku od jedne milijarde
0
Broj gladnih u svijetu dostiže brojku od jedne milijarde
Broj gladnih u svijetu dostići će rekordnu brojku od jedne milijarde, zbog visoke cijene hrane, procjenjuje Svjetska organizacija za ishranu.
Uprkos velikom obećanjima, borba protiv gladi nije ni izbliza dobijena, ni poslije godinu dana francuskog predsjedavanja G20. Preuzimajući predsjedavanje G20 u januaru ove godine francuski predsjednik Nikolas Sarkozy obećao je borbu protiv špekulanata poljoprivrednim proizvodima i divljanja cijena na svjetskom tržištu.

Cijene prehrambenih proizvoda eksplodiraju širom svijeta. Cijene osnovnih životnih namirnica kao što su žitarice, meso, šećer i mlijeko na svjetskim tržištima početkom ljeta ove godine bile su najmanje duplo veće nego 10 godina ranije.

Stručnjaci iz Međunarodnog instituta za politiku poljoprivrede i ishrane u Vašingtonu (IFPRI) uvjereni su da je oko trećina nedavnih povećanja cijena poljoprivredne robe "djelo špekulanata".

IFPRI procjenjuje da se mjesečno i do 10 milijardi dolara svježeg kapitala sliva u sektor ljudskih namirnica. Rezultat priliva tih ogromnih količina novca su ekstremna variranja cijena, kaže zamjenik direktora Njemačkog instituta za ljudska prava u Berlinu, prenosi Radio Deutsche Welle.

"Cijene su 30 do 40 posto više nego što bi morale da budu, a sve zbog tipičnog ponašanja krda na tržištima - kud jedan tu i drugi. To je veoma problematično, jer ovdje je riječ o gladi i to je već izazvalo nemire u mnogim zemljama. To dovodi do toga da mnogi veoma siromašni ljudi postaju još siromašniji", naglasio je on.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: