{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj civilnih žrtava porastao za 24 posto

F
31.7.2009. u 13:25
0
1
Broj civilnih žrtava porastao za 24 posto
0
Broj civilnih žrtava porastao za 24  posto
Foto: Reuters
Broj civilnih žrtava u sukobima u Afganistanu povećan je za 24 posto u prvih šest mjeseci 2009., s intenziviranjem sukoba između afganistanskih i međunarodnih snaga s talibanskim pobunjenicima, objavili su u petak Ujedinjeni narodi.
- Kako se sukobi intenziviraju i proširuju tako se bilans civilnih žrtava povećava, naglašava Misija za pružanje pomoći UN-a u Afganistanu (UNAMA) u svom izvještaju o stanju civila u afganistanskom sukobu, prenosi AFP.

Tokom prvih šest mjeseci 2009., UNAMA je popisala 1.013 ubijenih civila u sukobima, odnosno 24 posto više nego za isti period 2008.

Pobunjenici su mogli ubiti 595 osoba u šest mjeseci, u odnosu na 310 ubijenih koji se pripisuju provladinim snagama. Radi uporedbe, u 2007. pobunjenici su odgovorni za 46 posto ubijenih a provladine snage za 41 posto.

Od 595 ubijenih, koji se pripisuju pobunjenicima, 400 je izgubilo živote u bombaškim ili samoubilačkim napadima.

Što se tiče ovih 310 ubijenih koji se pripisuju provladinim snagama, oni su uglavnom žrtve zračnih napada stranih snaga koji, prema UNAMA-i, nisu transparenti.

UN upozorava da bi se,u nedostatku drugih preventivnih mjera, broj civilnih žrtava mogao povećavati zbog intenziviranja vojnih operacija, naročito na jugu zemlje, gdje američke i britanske snage vode operacije širih razmjera.

UN poziva "sve strane" da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi bilo što manje civilnih žrtava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: