Prijava nestanka djeteta
0

Broj 116-000 operativan u samo 10 zemalja

FENA
Potpredsjednik Evropske komisije za pravosuđe Jacques Barrot izrazio je u ponedjeljak žaljenje što je u samo 10 zemalja članica EU-a operativan jedinstveni telefonski broj 116-000 na koji se može prijaviti nestanak djeteta te zatražio da se što prije otkloni taj nedostatak.
  • Jedinstveni telefonski broj 116-000 namijenjen socijalnim službama kao podrška za nestalu djecu i njihove obitelji operativan je, nažalost, u samo 10 zemalja članica. To kašnjenje je teško objasniti, ali nam pokazuje da moramo odlučno djelovati kako bi se svi instrumenti EU-a proveli u praksi, rekao je Barrot u govoru prilikom početka široke kampanje za promicanje jedinstvenog telefonskog broja 116-000.

Kampanju predvodi organizacija Nestala djeca Evrope, koja okuplja 23 nevladina udruženja koje se u 16 zemalja članica bore protiv otmica i seksualnog iskorištavanja djece.

Na današnji dan, 25. maja, obilježava se Međunarodni dan nestale djece.

  • Uspostava jedinstvenog broja za nestalu djecu u cijeloj Evropskoj uniji mogla se u očima brojnih promatrača činiti kao preambiciozan i utopijski projekt. U međuvremenu, plan se postupno ostvaruje. Svečanim pokretanjem jedinstvenog broja u 10 zemalja članica očekujemo da ćemo moći dosegnuti veći broj djece i roditelja i ponuditi im hitnu pomoć članova naših udruženja koji rade na broju 116-000 u svojim zemljama. Nijedan građanin EU-a ne smije oklijevati nazvati broj 116-000 u slučaju otmice ili nestanka djeteta ili ako sumnja na to, izjavio je predsjednik udruženja Nestala djeca Evrope Sir Francis Jacob.

Evropska komisija je odlukom iz 2007. obavezala države članice EU-a da učine dostupnim broj 116-000.

Dosad je taj broj operativan u Grčkoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Rumuniji, Francuskoj, Belgiji, Poljskoj, Italiji i Slovačkoj.