Rusija
0

Brodovi crnomorske flote tragaju za brodom Arctic sea

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Za 48 sati brodovi Crnomorske flote Rusije ući će u vode Atlantika i početi potragu za brodom „Arctic Sea“ s ruskom posadom, saopćeno je u ponedjeljak agenciji Itar-Tass u ministarstvu odbrane Rusije.

Po riječima neimenovanog sagovornika ruske državne agencije, četiri broda Crnomorske flote će u utorak u 23 sata po moskovskom (21 po srednjeevropskom) vremenu proći kroz Gibraltar i ući u Atlantski okean i početi da tragaju za brodom na mjestu na kojem je, kako se pretpostavlja, brod nestao.

Služba za informisanje Ruske mornarice saopćila je u nedjelju da se pažljivo analizira situacija u vezi s nestankom broda, čije je prvo ime bilo „Ohotskoe“, i na kojem je 15 članova posade.

Itar-Tass je javio i da je nestali brod s ruskom posadom bio natovaren u finskoj luci Pietarsari, a prije polaska dvije nedjelje je bio na remontu u Kalinjingradu. Trebalo je da već stigne u jednu alžirsku luku.

S brodom, koji plovi pod zastavom Malte, nije uspostavljena veza od 28. jula, a glavni urednik lista „Morski bilten-Sovfrakht“ Mihail Vojtenko naveo je da je brod nestao kod portugalske obale.

U vodama Baltičkog mora blizu švedskog ostrva Oland, brod kapaciteta 4.700 tona natovaren drvetom 24. jula zaustavile su noću nepoznate maskirane osobe, pretraživale brod tokom 12 sati a poslije toga ga napustili, ne uzevši ni novac, niti bilo kakve stvari. Brod je nastavio plovidbu po svojoj maršuti, izvještavaju ruske agencije.

Švedska policija još istražuje taj incident, koji bi se možda mogao dovesti sa sučajem „Arctic Sea“ ,navodi agencija Interfax.

Po riječima Vojtenka „apsolutno je nemoguće oteti u vodama Evrope plovilo s nekim kriminalnim namjerama, a nije jednostavno ni da takav brod prosto nestane, niti da potone bez upućivanja SOS signala“, prenosi u ponedjeljak Tanjug.