{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brod star 800 godina izvađen sa dna mora u Kini

F
FENA
25.12.2007. u 18:59
0
0
Brod star 800 godina izvađen sa dna mora u Kini
0
Brod star 800 godina izvađen sa dna mora u Kini
Foto: AP
Jedan trgovački brod star osam stoljeća izvađen je iz Južnoga kineskog mora zajedno s predmetima koji bi mogli pomoći da se potvrdi postojanje staroga trgovačkog morskog puta između Kine i Zapada.
Drveni brod dug 30 metara, u kome je pronađeno na hiljade predmeta od zlata, srebra i porculana, za sada je postavljen na jednu baržu u nekoj vrsti čeličnog kafeza visokog kao trospratna zgrada. Kineska državna televizija direktno je prenosila ovaj događaj.

Brod kome su arheolozi dali ime "Nanhai No.1", odnosno "Južno kinesko more broj 1" otkriven je još 1987. godine u vodama provincije Guangzhou na dubini od 30 metara. Ležao je pokriven slojem mulja debelim dva metra.

Brod će biti odvučen u Kanton gdje je podignut muzej specijalno za njega. Bit će potopljen u ogromni rezervoar nazvan "kristalna palača" u kome će temperatura i pritisak vode biti isti kao oni kojima je bio izložen tokom osam stoljeća u tišini.

Muzej će biti otvoren do kraja 2008. godine. Posjetioci će moći da posmatraju brod kroz okrugla okna na zidovima ogromnog rezervoara.

Na ovom brodu koji se smatra jednim od najstarijih i najvećih trgovačkih brodova ikada otkrivenih u Kini pronađeno je više od 4000 predmeta, izvještava agencija Xinhua.

Otkriveno je i 6000 komada bakrenoga kovanog novca iz vremena dinastije Song (960-1279).

"Nanhai" bi mogao pružiti dokaze o postojanju starog "morskog puta svile" između kineskih provincija Guangzhou i Fujijan i jugoistočne Azije, Afrike i Evrope, poput kopnenog puta svile koji je preko stepa u centralnoj Aziji povezivao Srednje carstvo i Zapad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: