Svijet
0

Brod s pomoći za Palestince pristao u Egiptu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Brod s humanitarnom pomoći koju je za stanovnike Pojasa Gaze prikupila libijska humanitarna organizacija pristao je u srijedu uvečer u egipatsku luku Al-Arish na Mediteranu, oko 45 kilometara udaljenu od granice s Gazom, potvrdio je egipatski dužnosnik.

Kapetan broda Gamal Abdel-Maqsoud, koji je odgovoran za tu luku, izjavio je da će medicinska oprema i putnici ući u Gazu kopnenim putem preko graničnog prijelaza Rafah, dok će hrana ući preko graničnog prijelaza Awja, javio je Reuters.

Za prijevoz ove humanitarne pomoći odgovoran je egipatski Crveni polumjesec čiji su kamioni već spremni u luci Al-Arish.

Brod Amalthea, koji je plovi pod moldavskom zastavom, trebalo je da preveze u Pojas Gaze hranu i lijekove koje je prikupila humanitarna organizacija na čijem je čelu sin libijskog čelnika Muammara Gaddafija, Saif al-Islam Gaddafi.

Službeni Tripoli nema nikakve veze s ovom akcijom i nije želio da na brodu bude libijskih državljana kako bi izbjegao eventualnu umiješanost Libije bude li problema.

Ovo je bio prvi pokušaj probijanja izraelske blokade Gaze otkada su prije šest sedmica izraelski komandosi napali turske brodove s humanitarnom pomoći za Palestince i pritom ubili devet ljudi.

Ranije u srijedu izraelski dužnosnici su saopćili da se libijski brod uputio ka Egiptu, jer ga je izraelski vojni brod spriječio da nastavi put ka Pojasu Gaze.

Yousef Sawan, direktor humanitarne libijske organizacije koja je pripremila ovu pomoć zajedno s Gaddafijevim sinom, objasnio je da je brod skrenuo ka Egiptu jer je "neprihvatljiv sukob i rizik od krvoprolića".

Premijer palestinskih vlasti Ismail Haniyeh iz Hamasa ranije tokom dana je uputio poziv aktivistima s broda Amalthea da ne mijenjaju kurs broda koji je išao ka palestinskim teritorijima.

On je dodao da bi trebalo nastaviti s humanitarnim pomorskim i kopnenim konvojima koji nose pomoć za palestinske teritorije.