Nakon 50 godina embarga
1

Brod iz SAD-a dostavio humanitarnu pomoć na Kubu

Klix.ba
Brod Ana Cecilia (Foto: AFP)
Brod Ana Cecilia (Foto: AFP)
Pedesetogodišnji trgovinski embargo SAD-a za Kubu, oko ideoloških razlika, se završio dostavom humanitarne pomoći.

Prvi put nakon 50 godina, Havana je primila dostavu humanitarne pomoći iz američkog grada Miamija. Brod Ana Cecilia je stigao u kubansku luku malo poslije 07:00 po lokalnom vremenu, noseći porodične potrebštine, hranu, lijekove i medicinsku opremu kao što su ortopedski madraci i električna invalidska kolica.

Prevoznik Port Corp. se nada da ce ovo postati sedmična služba između SAD-a i Kube, koji se već godinama ne slažu zbog razlika u ideologiji, te da će brod iz Miamija svake srijede krenuti na šesnaestosatni put do Havane. SAD su trgovinski embargo za komunističku Kubu nametnuli 1962. godine, ali je International Port Corp. uspio dobiti dozvolu od države da započnu trgovanje, prenosi Al Jazeera.

"Ovo je tako divno", rekao je glasnogovornik kompanije Leonardno Sanchez-Adega, kada je brod konačno stigao nakon nekoliko sati zakašnjenja zbog problema sa papirologijom na carini. Zvaničnih odgovora iz Kube nema, međutim Kubansko udruženje na Floridi je zadovoljno pošiljkom, navodi Internation Port Corp.

Oscar Espinosa Chepe, ekonomista opozicije, je rekao za AFP da pozdravlja inicijativu. "Pozdravljam ovu iniciativu i nadam se da ćemo nastaviti na putu ka normalizaciji odnosa između Kube i SAD-a", kazao je Chepe. Brod Ana Cecilia je mali teretni brod, kapaciteta od 16 kontejnera.

Američki predsjednik Barack Obama je odovoran za olakšice za embargo, jer je ukinuo neke od restrikcija za kubanske Amerikance, omogućavajući im neograničenu pošiljku robe porodicama na Kubi. Ovo je značajan potez ako se uzme u obzir da 80 posto kubanskih iseljenika, kojih ima 1,5 miliona, živi baš u SAD-u.