Svijet
0

Brod Crvenog križa potonuo u Mijanmaru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Brod Međunarodne federacije Crvenog kruiža i Crvenog polumjeseca (IFRC), koji je prevozio pomoć za stanovnike Mijanmara pogođene ciklonom "Nargis", potonuo je u nedjelju u delti rijeke Iravadi, najvjerovatnije nakon što je udario u potonulo deblo, saopćila je ova organizacija.

Posada teretnog broda i četvero mijanmarskih državljana koji rade za Crveni križ uspjeli su se spasiti, ali je izgubljena humanitarna pomoć namijenjena za oko 1.000 ljudi, navodi se u saopćenju Crvenog križa.

"Ovo je veliki gubitak za mijanmarski Crveni križ i ljude kojima je hitno potrebna pomoć. Ovo je trebalo da bude naša prva riječna isporuka humanitarne pomoći, koja će biti odgođena za nekoliko dana," rekao je glasnogovornik IFRC-a u Mijanmaru Ang Kjav Htut.

Na brodu koji je plovio iz Jangona do Mavlamjineguna nalazilo se 100 vreća riže, 5.000 litara pijaće vode, 10.000 tableta za pročišćavanje vode, 200 kanistera, kao i sanitetska oprema, prenijela je agencija DPA.

U međuvremenu je bilans žrtava u ciklonu "Nargis" porastao za više od 5.000 - na 28.458 sa 23.335, kako je ranije danas bilo objavljeno.

Ukupno 33.416 ljudi smatra se nestalima, objavila je agencija Xinhua.

Tropski ciklon "Nargis" pogodio je prošlog vikenda pet mijanmarskih država - Jangon, Bago, Ajejavadi, Kajin i Mon, od kojih je u Jangonu i Ajejavadiju zabilježen najveći broj žrtava i velika materijalna šteta.