Salzburger Nachrichten
0

Brod "Arctic Sea" prevozio rakete zemlja-zrak za Iran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Teretni brod "Arctic Sea", otet krajem jula u švedskim vodama, prevozio je osim drveta, koje je zvanično bilo njegov teret, rakete zemlja-zrak S-300 za Iran koje je poslala jedna ruska mafijaška grupa, tvrdi u petak dnevni list Salzburger Nachrichten.

Pozivajući se na "dobro obaviještene izraelske izvore koje imaju dobre kontakte sa zapadnim tajnim službama", dopisnik ovih novina iz Jerusalema tvrdi da su rakete natovarene na brod početkom ljeta dok se u luci u Kaljiningradu na njemu vršila opravka.

Iran je, prema riječima ovog novinara, uspostavio kontakt s grupom mafijaša koju čine ruski viojnici. Sumnjivim ugovorima je dogovoreno da se organizira isporuka ovog oružja koje je među najmodernijim na tržištu oružja.

Postojanje ugovora s Teheranom otkrila je jedna "zapadna služba" ruskim tajnim službama (FSB). Moskva je tada odlučila da prihvati teret, prenosi AFP.

"To objašnjava zašto je Rusiji trebalo toliko vremena da nakon što su ga oteli "pirati", prihvati teret u vodama Capo Verdea iako je, kako smatra NATO, položaj broda bio stalno poznat, piše dopisnik Salzburger Nachrichtena.

On je dodao, također, da bi ova verzija događaja mogla objasniti zašto zapadne tajne službe nisu intervenirale, zašto su "pirati" preuzeli toliki rizik zbog običnog tereta s drvetom u vrijednosti od jedva 1,5 miliona eura i zašto je Rusija uputila velike teretne avione da bi evakuirala samo 14 članova posade i osam pirata.

I na kraju, novine navode da bi ova verzija afere Arctic Sea mogla objasniti zašto je izraelski predsjednik Shimon Perez 19. augusta napravio kratku posjetu Rusiji tokom koje je, kako tvrdi izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, "donio konkretne dokaze da Iran i Sirija snabdijevaju oružjem Hamas i Hezbollah".