Svijet
0

Brkić: U Medačkom džepu nije bilo sakaćenja i mučenja

FENA
Bivši načelnik saniteta Glavnog stožera Hrvatske vojske Kornelije Brkić izjavio je danas svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da niti na jednom mrtvom tijelu stradalih Srba na području Medačkog džepa nije bilo tragova sakaćenja ili mučenja.

"Sve su rane bile od metaka ili bombi, na nekima je bilo razderotina. No, odgovorno tvrdim da na tijelima nisam vidio tragove sakaćenja", kazao je Brkić koji je kao šef saniteta organizirao sakupljanje leševa na području koju je u rujnu 1993. oslobodila Hrvatska vojska.

Brkić je odbacio i sve ostale tvrdnje koje je, također kao svjedok na ovom suđenju ispričao njemu podređeni pukovnik Marko Jagetić, bivši vojni liječnik u Gospiću.

Jagetić je svjedočio da je na tijelima mnogih stradalih civila vidio tragove teških mučenja i masakriranja, poput nabijanja na kolac te da je od Brkića, koji mu je zaprijetio smrću, dobio zapovijed da pronađe 52 neosakaćena leša za razmjenu.

"Jagetićeve izjave su sto posto netočne, a svako tijelo koje smo pronašli bilo je predano suprotnoj strani", kazao je Brkić koji je izjave svog bivšeg kolege opravdao alkoholizmom i ljutnjom što je kasnije otpušten iz HV-a.

"Kolega se ponašao nedolično, tijekom sanacije terena vidio sam ga pet ili šest puta i svaki put je bio pijan, a dio simptoma osobe koja pije je i laž", rekao je Brkić.

Naredbu da nakon akcije ode na ličko ratište Brkić je, kaže, dobio od tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka i ministra obrane Gojka Šuška. Na terenu su prikupili 51 mrtvo tijelo, fotografirali ih i pripremili za razmjenu, a obdukciju su izveli "profesionalci iz Rijeke".

Sve nalaze s fotografijama predao je, kaže, svom tadašnjem nadređenom, šefu logistike Vladimiru Zagorcu, a kompletnu dokumentaciju dobila je i srpska strana.

Brkić je rekao da je sudjelovao i u razmjeni leševa te da je na suprotnoj strani zatekao Savu Štrbca, sadašnjeg čelnika srpske udruge Veritas, koji mu je kazao da su "za sve krivi oni iz Beograda".

Prije Brkića na suđenju je svjedočio zapovjednik 1. bojne 9. gardijske brigade Stjepan Škrinjarić koji je kazao da je zapovjednik Mirko Norac sve svoje podređene upozorio na ženevske konvencije i pravila ratovanja. I on je rekao da nije vidio ubojstva civila ili uništavanje njihove imovine, dok je svjedok Goran Blažević, u vrijeme akcije zapovjednik inženjerijske satnije, izjavio da se ničega ne sjeća.

Suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se sutra.