Problemi još traju
4

British Airways otkazao sve letove s aerodroma Heathrow i Gatwick

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Kompanija British Airways otkazala je sve letove s aerodroma Heathrow i Gatwick zbog problema sa IT sistemom.

"Veliki kvar na IT sistemu uzrokovao je višestruke poremećaje na našim letovima", saopćeno je iz kompanije i dodato kako nema dokaza o hakerskom napadu.

Direktor kompanije kazao je njihovi IT timovi rade neumorno na rješavanju ovog problema. Vjeruje da je uzrok problema napajanje električnom energijom.

"Žao nam je što nemamo bolje vijesti ali uvjeravam vas da naši timovi rade naporno kako bi se ovo riješilo. Nadamo se da ćemo uspjeti upravljati nekim dugim dolaznim letovima koji će u nedjelju stići", rekao je Alex Cruz.

Svim putnicima je ponuđena opcija da im se vrati novac ili da im zakažu nove termine. Prvobitno je British Airways saopćio kako će letovi biti otkazani od 18 sati, ali sada su otkazani svi letovi za danas, te su zamoli putnike da ne dolaze na aerodrome Gatwick i Heathrow.

Druge aviokompanije obavljaju letove nesmetano na ovim aerodromima. Kvar je izazvao i probleme u call centerima kompanije, radu njihove web stranice i mobilnim aplikacijama.

"Ovo je vrlo ozbiljan problem jer bi se ovakva kompanija trebala moći prebaciti na alternativni sistem", rekao je avijacijski ekspert Julian Bray.

Radnici i putnici su ovo nazvali katastrofom. Kašnjenja aviona ove kompanija zabilježena su u Rimu, Pragu, Milanu, Štokholmu i Malagi, a putnici su negdje čekali i više od pet sati.