Namijenjeno ratnom brodu
108

Britanskoj mornarici ukradeno gorivo vrijedno 250.000 funti i prodano na crnom tržištu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Količina dizela vrijedna više od 250.000 funti ukradena je Kraljevskoj mornarici, a gorivo je bilo namijenjeno ratnom brodu HMS Bulwark.

Britanski mediji pišu da je riječ o jednoj od najvećih krađa goriva u historiji Velike Britanije, a vjeruje se da je trajala nekoliko sedmica u bazi visoke sigurnosti HMNB Devonport u lučkom gradu Plymouthu na jugozapadu Engleske.

Dizel je bio namijenjen ratnom brodu HMS Bulwark koji je jedan od dva amfibijska navalna broda u Kraljevskoj mornarici. Mediji pišu da gorivo nije ukradeno direktno iz broda, nego da je trebalo biti u jednom od manjih tankera sa šest točkova, no nikad nije stiglo. Prevara je otkrivena nakon što je straža odlučila proveriti jedan od kamiona koji su napuštali bazu.

"Naravno, mornarica je bijesna iako niko od njenih pripadnika nije umiješan", rekao je neimenovani izvor za The Sun.

Gorivo je kupljeno od kompanije koja radi za Babcock International iz Londona.

Pokrenuta je hitna istraga o ovom incidentu, a izvor je kazao da je zbog krađe važan brod kao što je HMS Bulwark "ranjiv i izložen".

Britansko ministarstvo odbrane je potvrdilo "navodnu krađu goriva", ali i navelo da to nije omelo odbrambene operacije.

Lokalni političar Luke Pollard je rekao da je krađa goriva sramotna te da otvara pitanje o sigurnosti jedne od najsigurnijih pomorskih baza.

Ukradeni dizel se može koristiti i za automobile te je navodno prodan na crnom tržištu tokom krize s gorivom u Velikoj Britaniji uzrokovane sankcijama nametnutim Rusiji zbog napada na Ukrajinu i drugih faktora.