Novi izvještaj
0

Britansko ministarstvo odbrane: Rusi su dobili naredbe za napredovanje u većini sektora

T. K.
Pogled iz zraka na mjestu raketnog udara u Kramatorsku (Foto: EPA-EFE)
Pogled iz zraka na mjestu raketnog udara u Kramatorsku (Foto: EPA-EFE)
Ruske snage su dobile naredbe za napredovanje u većini sektora, ali nisu okupile dovoljnu ofanzivnu borbenu moć ni na jednoj osovini da bi postigle odlučujući učinak, saopštilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Ministarstvo je objavilo novi izvještaj svojih obavještajaca o situaciji na linijama u Ukrajini. Danas im je tema područje Bahmuta i istoka Ukrajine.

"Zadnja tri dana Wagnerove snage su sasvim sigurno ostvarile male teritorijalne dobitke na sjevernim rubovima Bahmuta te su ušle u selo Krasna Hora. Ipak, organizirana ukrajinska odbrana i dalje je prisutna na ovom području", pišu Britanci.

Dodaju da je taktičko rusko napredovanje južno od grada malo ostvarivo.

"Na sjeveru, na potezu Kremina-Svatove u Luhansku, ruske snage konstantno rade ofanzivne napore, ali ipak ti napadi ne ostvaruju značajan napredak", navode.

Zaključuju da Rusija očito želi poništiti neke ukrajinske dobitke od jeseni prošle godine.

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin, čija je zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu, pohvalio je rad pomorske pješadije ruske vojske, napominjući da ona "radi kako treba" i da se njeni borci junački bore.

Putin je rekao da se pješadija "herojski bori" u ratnoj zovni, koju Rusija zove "zona specijalne vojne operacije". "Pomorska pješadija radi kako treba. Upravo sada. Herojski se bore. I Tihookeanske flote i Sjeverne flote", rekao je Putin za kanal "Rusija 1", prenio je Sputnjik.

"Postoji realna mogućnost da je glavni ruski cilj napredovati zapadno od rijeke Žerebec", poručili su.