Povratak u život
13

Britanski vojnik o PTSP-u nakon službe u BiH: Puno toga sam proživio, bilo je loše

Klix.ba
Glen Dellow (Foto: Peterborought Telegraph)
Glen Dellow (Foto: Peterborought Telegraph)
Bivši vojnik iz Engleske koji je služio u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Irskoj i Iraku podijelio je s britanskim medijima svoju priču o povratku u civilni život i obolijevanju od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Glen Dellow, 51-godišnjak iz sela Guyhirn, bio je u službi britanske vojske više od 25 godina prije nego što je otpušten zbog zdravstvenih tegoba.

On danas rukovodi sigurnoću na putu nakon saobraćajnih nesreća na istoku Engleske, a također pomaže bivšim borcima i beskućnicima.

"Uvijek sam bio zainteresovan za služenje u vojsci, a ubrzo nakon napuštanja škole pridružio sam se Kraljevskom pješadijskom puku britanske vojske. Služio sam u Sjevernoj Irskoj, Bosni i Hercegovini i Iraku. Iskusio sam mnogo toga u vojsci. Bio sam gotovo upucan u Iraku, ali na sreću, imao sam zaštitni prsluk koji me je spasio. Služenje u Bosni bilo je veoma loše. Mnogo toga sam proživio tamo", kazao je Dellow.

Bivši Britanski vojnik kaže kako je osjećao da ima PTSP dok je još služio u vojsci, ali nekako je uspijevao ostati pribran.

"Osjećao sam da je taj poremećaj imao neku vrijednost jer bi me držao budnim i s obzirom na to da sam ga uspijevao iskontrolisati, mogao ram razgovarati s drugim momcima koji su se suočavali s istim poteškoćama", ispričao je Dellow koji je u vojsci ostao do 2015. godine.

Nakon službe u vojsci Dellow je pokušao pokrenuti vlastiti biznis, ali ubrzo je pao u finansijsku krizu. Kako kaže, mnogo je patio i pokušavao se "iskopati iz crnih misli"

"Bila je to vožnja vozom smrti s mojim PTSP-jem. Bilo je uspona i padova. Kada imate slobodnog prostora i vremen počinjete uvećavati sve stvari koje su pogrešne, zbog čega se osjećate užasno. Prošle godine sam se obratio vojnim dobrovoljcima za pomoć, a oni su me uputili na nevladinu organizaciju Poppy Factory koja se bavi slučajevima kakav sam i sam bio. Pomogli su mi da skrenem misli i pronađem posao koji se odlično uklopio u moje vojno iskustvo. Provjeravam sigurnost ulica, vodim računa da su svi znakovi i upozorenja postavljeni korektno, što zahtijeva posmatranje i interakciju s ljudima", ispričao je Dellow.

Bivši britanski vojnik redovno vježba kako bi održao mentalno zdravlje. Također je član grupe bivših veterana koji se redovno sastaju, razgovaraju o svojim problemima i pružaju pomoć drugima s PTSP-jem.

"Stidio sam se potražiti pomoć, ali savjetujem svima koji prolaze kroz iste stvari da prihvate svaku podršku i savjet te da ne odustaju. Morate nastaviti gurati naprijed", poručio je Dellow.

Više od 87 posto posto ljudi na istoku Engleske misli da bi nekome ko živi s PTSP-jem bilo nemoguće ostati u radnom odnosu 12 mjeseci i duže, rezultati su najnovije ankete. Dellow kaže kako je dokaz da ih većina nije u pravu.