Tajno već krenuo u akciju
233

Britanski umjetnik Banksy finansirao brod za spašavanje migranata na Sredozemnom moru

N. V.
Screenshot
Screenshot
Britanski umjetnik Banksy je finansirao brod koji će spašavati migrante tokom njihovih pokušaja da iz Afrike preko Sredozemnog mora dođu do Evrope.

Ovaj brod, nazvan Louise Michel po francuskoj feminističkoj anarhistici je tajno zaplovio još 18. augusta iz španske luke Burriana. Sada se nalazi u Mediteranu gdje je spasio 89 osoba koje su bile u nevolji i traži sigurnu morsku luku da iskrca putnike.

Banksy je bivši prod francuske mornarice obojio u prepoznatljivu bijelu i rozu, a na brodu se nalazi slika mlade djevojke koja se drži za sigurnosni plovak u obliku srca.

Na društvenim mrežama ovog broda piše “Mi na Louise Michel vjerujemo da smo svi individue i da nacionalnost ne bi trebalo da utiče na prava koja imamo. Odgovaramo na svaki SOS poziv, ne samo da spasimo njihovu dušu nego i našu”.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, samo u 2020. godini su nestale ili umrle 443 osobe pokušavajući da pređu Sredozemno more iz Afrike. Nešto više od 40.000 je u istom periodu uspjelo morskim putem da pređe u Evropu.