{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski sud protiv vladine službe

F
FENA
10.4.2008. u 16:27
0
0
Britanski sud protiv vladine službe
0
Britanski sud protiv vladine službe
Jedan britanski sud je odlučio da je nelegalna odluka iz 2006. godine da se odustane od istrage o navodnoj korupciji u okviru velikog trgovinskog ugovora o prodaji naoružanja - sklopljenog između britanske kompanije BAE i Saudijske Arabije.
Odluku o obustavi ove istrage donijeli su istražni organi britanske državne Službe za teški privredni kriminal (Britain's Serious Fraud Office).

U presudi Visokog suda u Londonu se kaže da istragu nije trebalo prekidati, a cilj prekinute istrage je bio da se utvrdi da li je kompanija "BAE Sistems" koristila mito pri sklapanju ugovora tokom 1980-ih godina, vrijednog više desetina milijardi dolara, o isporukama vojnih aviona i vojne opreme Saudijskoj Arabiji.

Kritizirajući vladinu službu za borbu protiv privrednog kriminala i britansku vladu, jedan od sudija, lord Mozes, rekao je da niko ni u zemlji ni u inostranstvu nema pravo da se miješa u britansko pravosuđe.

Najnovija presuda je donesena na osnovu zahtjeva aktivista iz "Akcije protiv trgovine oružjem" (CAAT) i lobističke grupe "Korner haus". Jedan od aktivista CAAT-a je Simon Hill.

“Bili smo zapanjeni vladinim licemjerjem i korupcijom. Britanska vlada kaže siromašnim zemljama da neće dobiti britanske zajmove za pomoć namijenjene: bolnicama, školama i za druge potrebe... dok se britanski tužioci tiho svrstavaju uz jednu stranu - i vrše pritisak da se odustane od istrage o korupciji koja bi mogla da uznemiri predstavnike moćnih interesnih grupa u zemlji i u inozemstvu. Jedna pravila za bogate, druga za siromašne“.

BAE Sistems demantira optužbe i kaže da nije utjecala na odluku o prekidu istrage državne Službe za privredni kriminal.

U ovoj službi je rečeno da se pažljivo razmatra najnovija sudska odluka. Godine 2006., kada je istraga prekinuta, britanska vlada je saopćila da je istraga ugrozila nacionalnu sigurnost.

BBC-ev analitičar odbrambene i sigurnosne politike kaže da bi najnovija sudska odluka mogla da izazove diplomatski i politički "zemljotres".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: