Novi podaci
23

Britanski stručnjaci smatraju da se podvrsta omikron varijante koronavirusa još brže širi

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) objavila je da podtip BA.2 varijante koronavirusa Omikron ima značajnu prednost u rastu u odnosu na trenutno preovlađujući tip BA.1.

Naveli su da je došlo do povećane stope rasta BA.2 u odnosu na BA.1 u svim regijama Engleske gdje je bilo dovoljno slučajeva da se oni uporede, te da je očigledna prednost rasta trenutno značajna.

"Sada znamo da BA.2 ima povećanu stopu rasta što se može vidjeti u svim regijama u Engleskoj", rekla je dr Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica.

Agencija je saopćiča da nema podataka o težini BA.2 u poređenju sa BA.1, ali je ponovila da preliminarna procjena nije pronašla razliku u efikasnosti vakcine protiv simptomatske bolesti između dva podtipa omikron.

Brzo širenje BA.1 rezultiralo je da omikron prestigne dominantnu Delta varijantu.

Međutim, hospitalizacija nije porasla u istom obimu, zbog imuniteta stanovništva kroz vakcinaciju i prethodne infekcije, kao i manje težine omikrona.

UKHSA je saopćila da je odvojena analiza pokazala da je između 24. novembra i 19. januara većina primljenih na intenzivnu njegu zbog Covida-19 imala Delta infekcije, iako je omikron rastao i dominirao u broju slučajeva.

Također, je utvrđeno da porast slučajeva omikrona u domovima za njegu nije povezan s povećanjem broja bolničkih prijema.

Vezani članci