Dominic Raab
0

Britanski šef diplomatije: Neke države koriste vakcine kao geopolitičko sredstvo

V. K.
Dominic Raab (Foto: EPA-EFE)
Dominic Raab (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab u intervjuu za Reuters je izjavio kako Velika Britanija ne podržava principe "vakcinacijske diplomatije" koja je sve više prisutna u svijetu.

Raab je za Reuters govorio o trenutnim problemima sa kojima se svijet suočava kada je riječ o vakcinaciji stanovništva. Na pitanje da li smatra da Rusija i Kina koriste vakcine domaće proizvodnje kako bi vršili utjecaj na druge dijelove svijeta, Raab je poručio kako to jeste slučaj.

"Nema sumnje da neke države koriste vakcine u geopolitičke svrhe. Međutim, Velika Britanija ne podržava takav pristup, kao ni 'vakcinacijsku diplomatiju' i ucjene", rekao je Raab.

Također, ministar je naglasio kako Velika Britanija i druge države moraju imati odgovornost za vakcinisanje stanovnika te da taj proces ne smije prerasti u diplomatsku borbu.

"Smatramo da imamo moralnu dužnost, ali i snažan interes da vakcinišemo svjetsku populaciju. Međutim, to je timski rad. Mi želimo da okupimo zemlje poput Kine i Rusije kako bismo se zajedno uhvatili u koštac s problemima pandemije, ali i klimatskih promjena", ističe britanski šef diplomatije.

Tokom sastanka zemalja G7, britanski premijer Boris Johnson je poručio kako očekuje da najbogatije države doniraju milijardu doza vakcina protiv koronavirusa siromašnim zemljama čime bi se ubrzao proces vakcinacije. Sjedinjene Američke Države obećale su donirati 500 miliona doza Pfizerovih vakcina manje razvijenim državama.

Britanski ministar vanjskih poslova u intervjuu je istakao kako će i Velika Britanija dati svoj doprinos ovom cilju, a da će se najmane 80 posto doniranih vakcina distribuirati putem međunarodnog COVAX mehanizma.

"Ostatak vakcina će dobiti strateški bliske zemlje s kojima imamo razvijene odnose. U slučaju doniranih vakcina, Velika Britanija neće se baviti uslovljavanjem", rekao je Raab.