Svijet
0

Britanski princ Charles će oženiti Camillu Parker Bowles

NINA
Princ Charles iznenadio je britansku javnost objavivši danas da će oženiti dugogodišnju ljubavnicu Camillu Parker Bowles, koju je princeza Diana optužila za propast njihovog braka.

Iz Charlesovog ureda je priopćeno da će se par vjenčati, ali nisu dali nikakve druge detalje. Televizija Sky News je izvijestila je da će se vjenčanje održati 6. aprila.

Charles se razveo od Diane 1996., godinu dana prije njene pogibije u prometnoj nesreći u Parizu, a Camilla se razvela od vojnog časnika Andrewa Parkera Bowlesa 1995.

Charles, prvorođeni sin kraljice Elizabete II, prvi put je sreo Camillu na polo utakmici u Windsoru 1970., a sljedećih nekoliko godina postali su veoma bliski. Veza je zahladila nakon što se Charles pridružio kraljevskoj mornarici, nakon čega se Camilla udala za dugogodišnjeg ljubavnika Andrewa Parkera Bowlesa.

Do kraja 70-ih Charles i Camilla ostali su u kontaktu i ponovno postali bliski prijatelji sve do Charlesovog vjenčanja s Dianom 1981.

Diana je okrivila njihovo prijateljstvo za propast braka s princem od Walesa. "Bilo nas je troje u barku, pa je bilo malo tijesno", kazala je Diana 1995. u TV intervjuu.

Princ Charles je 1994. priznao da je prekršio bračni zavjet, ali je inzistirao na tvrdnji da se preljub dogodio nakon što je brak "nepopravljivo slomljen, jer su se oboje umorili", ali nikad nije priznao da je Camilla bila druga žena.

Camilla je uskoro postala prepoznatljiva figura i u aprilu 1997. eksperimentalno je ušla u javni život kad je postala zaštitnica Nacionalnog udruženja za osteoporozu. Službeni fotograf je zabilježio zgodu. U julu te godine, Charles je priredio zabavu za Camillin 50. rođendan.

Par se rjeđe pojavljivao u javnosti nakon Dianine pogibije u augustu 1997. ali 1999. Camilla se po prvi put susrela s Charlesovim sinovima prinčevima Williamom i Harryjem.

Posljednjih godina redovno se pojavljivala u Charlsovom društvu na svim gala primanjima i postupno su se i mediji navikli na nju. Ona sad živi s Charlesom u rezidenciji Clarence House u središnjem Londonu.

Ipak, njihovo planirano vjenčanje je osjetljivo pitanje budući da je Camilla razvedena, a njen bivši suprug je još živ. Charles će biti vrhovni upravitelj Crkve u Engleskoj ako preuzme kraljevski tron, a neki se anglikanci još uvijek protive ponovnoj ženidbi nakon razvoda.

Crkva je službeno neutralna po tom pitanju, ali je bivši nadbiskup George Carey pozvao par da se oženi.