Drugi poraz premijerke
0

Britanski parlamentarci ponovo odbili sporazum o Brexitu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta večeras su ponovno odbili sporazum o Brexitu kojeg je premijerka Theresa May posljednjih 18 mjeseci neumorno dogovarala s Evropskom unijom.

Theresa May je, piše The Guardian, pretrpjela drugi veliki poraz kada je riječ o sporazumu o Brexitu. "Protiv" sporazuma glasao je 391 zastupnik, dok su "za" 242 glasa. Velika Britanija samo 17 dana prije napuštanja i dalje nema odgovor na pitanje kako će i kada, pa ni hoće li napustiti Evropsku uniju.

Britanska premijerka je početkom sedmice boravila u Strazburu kako bi na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta pokušala dobiti pravne garancije za najsporniju tačku sporazuma o Brexitu: irski zaštitni mehanizam. Problem je u kontroverznom rješenju granice između Sjeverne Irske, teritorija Velike Britanije te Republike Irske, članice EU u periodu nakon Brexita.

Britanski zastupnici će već sutra glasati o tome jesu li spremni za "tvrdi" Brexit, tj. napuštanje Unije bez prethodno definiranih uvjeta. Ponovno se špekulira da će premijeka Theresa May ovih dana sama podnijeti ostavku, a nekolicina stručnjaka je radikalnija, pa čak spominje i mogućnost pada vlade i raspisivanja prijevremenih izbora.

Ako sutra glasaju protiv "tvrdog" Brexita, u četvrtak će na dnevnom redu Donjeg doma biti još jedno glasanje o privremenoj odgodi napuštanja Evropske unije. U slučaju da se parlamentarci usuglase barem oko tog stajališta, njihovu će odluku potom trebati odobriti preostalih 27 članica EU.