|

Britanski parlament protiv Brexita bez sporazuma

Britanski parlament protiv Brexita bez sporazuma
66
Klix.ba
29.1.2019. u 22:58
33
komentara
66

dijeljenja
Britanski parlament protiv Brexita bez sporazuma Foto: AFP
Britanski zastupnici usvojili su amandmane kojim odbacuju mogućnost da Velika Britanija izađe iz Europske unije bez sporazuma, a traže i alternativu irskom zaštitnom mehanizmu, tzv. backstopu.
Time je odbačena ideja da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez sporazuma o povlačenju i okvira za budući odnos.

Glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća poručio je, međutim, da je 'backstop' dio dogovorenog Sporazuma Velike Britanije i Europske unije, te da ne postoji mogućnost novih pregovora.

Amandmani nisu pravno obvezujući za vladu, ali imaju političku snagu kao izražena volja parlamenta.

Britanske kompanije se boje da bi u slučaju Brexita bez sporazuma nastao ekonomski haos, a iz EU je više puta rečeno da pregovori o sporazumu ne mogu biti ponovno otvoreni.

Parlament je odbio više amandmana čiji cilj je bio davanje zastupnicima veće kontrole nad procesom Brexita. Britanska premijerka Theresa May smatra da je parlament poslao jasnu poruku Uniji u kojem pravcu želi ići.

Prethodno je pozvala podijeljeni parlament da Briselu pošalje poruku da će poduprijeti sporazum o izlasku iz Europske unije ako se tvrda granica na irskom otoku zamijeni alternativnim rješenjima, javlja Reuters, prenosi Al Jazeera.

Parlament je u slijepoj ulici otkad su zastupnici sredinom januara uvjerljivom većinom odbacili plan za Brexit, koji je premijerka May dogovorila s EU-om tokom višemjesečnih pregovora.

Tačno dva mjeseca uoči planiranog izlaska Britanije iz Unije 29. marta u Londonu nema saglasnosti o tome kako će i da li uopće napustiti Uniju.

"Danas imamo šansu pokazati EU-u što treba učiniti da bi ovaj parlament odobrio sporazum, što treba učiniti da bismo prevladali ovu zbunjenost, podjele i nesigurnosti, koji su se nadvili nad nas", rekla je May zastupnicima na početku petosatne sjednice.

"Prihvatit ću i to da parlament ne želi sporazum koji sam stavila pred vas u postojećem obliku. Danas moramo poslati nedvosmislenu poruku o tome što želimo", naglasila je.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...