Partygate skandal
71

Britanski parlament odlučuje da li će biti otvorena istraga protiv Borisa Johnsona

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Članovi parlamenta glasat će u četvrtak o tome da li će se otvoriti zvanična parlamentarna istraga o tome da li je premijer Boris Johnson obmanuo parlament svojim izjavama da ne zna ništa o okupljanjima za vrijeme zabrana koje su za cilj imale suzbijanje pandemije koronavirusa.

Lindsay Hoyle, predsjedavajuća Donjeg doma, odobrila je zahtjev Laburista da se to ispita s obzirom da je premijer u više navrata insistirao da pravila nisu prekršena u Downing Streetu tokom karantina, ali mu je kasnije policija izrekla novčanu kaznu zbog prisustvovanja rođendanskoj zabavi.

Ministarski kodeks koji je potpisao Johnson, navodi da je kazna za dovođenje parlamenta u zabludu ostavka.

Budući da je premijer jedina osoba koja može da sprovede kodeks i on se opirao pozivima da se povuče, nova istraga bi izvršila dodatni pritisak na njega.

"Nije na meni da odlučim da li je premijer pokazao nepoštivanje vlasti. Moja uloga je da odlučim postoji li osnova da se slučaj ispita", kazala je Hoyle.

Johnson bi na dan glasanja trebao biti u Indiji što znači da će izbjeći suočavanje sa članovima parlamenta i neće morati ponuditi odbranu.