Svijet
0

Britanski odjeci terorističkih napada u Mumbaiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Londonski tabloidi Daily Mirror i Daily Express izvještavaju u subotu kako indijski zvaničnici vjeruju da su neki od učesnika terorističkih napada u Mumbaiju došli iz Velike Britanije.

Britanski sigurnosni zvaničnici ispituju ove navode, prenio je liberalni The Independent, dok konzervativni Daily Telegraph piše da su napadači pratili međunarodne reakcije na njihove akcije, usmjerivši naročitu pažnju na pisanje britanske štampe.

Listovi također, prema emisiji britanskog radija BBC, razmatraju moguće posljedice napada u Mumbaiju u kome je najmanje 195 osoba izgubilo živo, a više od 300 ranjeno.

Desničarski The Times predviđa da s okončanjem opsade i neposredne sigurnosne krize u Mumbaiju diplomatski spor Indije s Pakistanom tek počinje, a ističe i zabrinutost Izraela u vezi s načinom na koji su se indijske snage nosile s opsadom židovskog centra.

Financial Times prenosi strahovanja sigurnosnih stručnjaka da bi napadi u Mumbaiju mogli predstavljati novo taktičko poglavlje u globalnom terorizmu, odnosno povratak na upotrebu konvencionalnog oružja na lokacijama s mnogo ljudi, umjesto tehnološki ambicioznih planova.

Isti list se osvrće i na reakciju indijskih vlasti, odnosno, pitanje da li su one mogle bolje reagirati na ove napade.

Čini se da se sigurnosni stručnjaci u New Delhiju i inozemstvu slažu u ocjeni da su indijske snage podbacile, a da su napadači tokom trodnevne terorističke akcije dobili ogromnu medijsku pažnju.

Otuda se a tragedija u Mumbaiju može smatrati velim uspjehom terorista, prenosi Financial Times mišljenje jednoga londonskog analitičara.