Razgovarali telefonom
37

Britanski novinar: Assange polako umire u zatvoru, drže ga u samici

M. N.
Julian Assange
Julian Assange
Julian Assange zvučao je "drogirano" i imao je problema s govorom tokom razgovora koji je obavio iz zatvora s britanskim novinarom Vaughanom Smithom.

Kako je Smith rekao za Russia Today, Assange je imao pravo na jedan telefonski poziv iz zatvora Belmarsh na jugoistoku Londona za Božić.

"Mislim da je želio nekoliko minuta bijega kako bi oživio sretna sjećanja", rekao je Smith dodajući kako je Assange 2010. godine posljednji put proveo praznik u svom domu.

Istakao je kako je kratki razgovor bio daleko od veselog, a da se Assangeovo stanje pogoršavalo tokom razgovora.

"Njegov govor je bio nerazgovijetan. Govorio je polako. Julian je osoba koja glasno artikulira i govori vrlo jasno. Zvučao je grozno, bilo je uznemirujuće slušati ga. Rekao je 'umirem polako ovdje'", rekao je novinar.

Iako Assange nije glasno rekao tokom poziva, Smith je rekao kako vjeruje da je bio sediran, a da su istog mišljenja i oni koji su ranije posjećivali Assangea.

Smith nije prvi koji je pokrenuo ovo pitanje, ali britanske vlasti su odbijale da otkriju da li su Assangeu u zatvoru davani psihotropni lijekovi, uz napomenu da ga ne maltretiraju. Ali s obzirom na to da ga drže u samici 23 sata dnevno, a zahtjevi mnogobrojnih ljekara da ispitaju njegovo fizičko zdravlje su odbijeni, Smith je rekao kako mu je teško da povjeruje u riječ službenika.

"Julian je bio izuzetno dobro društvo tokom Božića 2010. godine, ali muškarac s kojim sam razgovarao telefonom je bio druga osoba. Ne razumijem zašto je on u zatvoru Belmarsh. On je u pritvoru i nije opasnost za javnost", rekao je Smith.

Belmarsh je zatvor A kategorije, što je najjači sigurnosni sistem u Velikoj Britaniji i namijenjen je za izuzetno opasne optuženike, one koji su imali više pokušaja bježanja iz zatvora, višestruke ubice i teroriste. Assange ne spada ni u jednu od navedenih kategorija.

"Jasno je da ovo što se dešava Julianu ima mnogo više veze s osvetom i postavljanjem primjera za odvraćanje drugih od diranja američke moći na ovaj način", rekao je Smith.

Poručio je kako će nastaviti vršiti pritisak na britanske vlasti da mu odgovore o zdravlju i tretmanu Assangea koji bi konačno nakon sedam godina trebao dobiti pošteno saslušanje na sudu.