Lijek protiv ebole
11

Britanski ministar zdravlja: Remdesivir je dosad najveći korak u liječenju koronavirusa

A. B.
Matt Hancock (Foto: EPA-EFE)
Matt Hancock (Foto: EPA-EFE)
Ministar zdravlja Velike Britanije Matt Hancock kazao je kako je antivirusni lijek remdesivir do sada bio najznačajniji korak kada je riječ o liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19.

BBC piše da je Remdesivir lijek koji se koristi u liječenju protiv ebole i on je dostupan za korištenje u Nacionalnom zdravstvenom servisu (NHS) U Velikoj Britaniji.

"Ovo je vjerovatno najveći korak naprijed u tretmanu koronavirusa od početka krize", rekao je Matt Hancock na vladinoj press konferenciji.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Velika Britanija najavila da će taj lijek proizvodi kompanija Gilead Sciences dati nekim pacijentima.

Ministarstvo zdravlja je ranije objavilo da su klinička ispitivanja širom svijeta pokazala da taj lijek skraćuje period oporavka od COVID-19 za četiri dana.

"Ovo su vrlo rani koraci, ali smo odlučni podržati nauku i projekte koji obećavaju", kazao je Hancock.

Vlada Velike Britanije je kazala kako će se prepisivanje Remdesivira zasnivati na ljekarskoj procjeni o tome ko će od njega imati najviše koristi. Nije definisano koliko će pacijenata primiti lijek.

Američki nacionalni institut za zdravstvo objavio je prošle sedmoce da podaci iz ispitivanja Remdesivira pokazuju da on ima najviše koristi kod pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, ali ne i respirator.

Naučnici su također istakli da postoji mogućnost da bi ovaj lijek bio efikasniji u kombinaciji s još nekim za liječenje COVID-19, s obzirom na smrtnost uprkos korištenju Remdesivira>

Gilead je objavio da očekuje rezultate svoje vlastite studije o utjecaju Remdesivira na pacijente s koronavirusom do kraja mjeseca.