Društvo pod pritiskom
0

Britanski ministar: Skraćivanje karantina bi pokazalo kako iz pandemije ući u endemiju

B. R.
Nadhim Zahawi, ministar obrazovanja Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
Nadhim Zahawi, ministar obrazovanja Velike Britanije (Foto: EPA-EFE)
Britanski ministar obrazovanja Nadhim Zahawi smatra da bi skraćivanje perioda izolacije sa sedam na pet dana u Velikoj Britaniji bio pokazatelj kako da se okonča pandemija koronavirusa te uđe u fazu endemije.

Naglasio je da nadležni u ovoj državi razmatraju mogućnost skraćivanja perioda karantina. Ocijenio je da bi ipak vlast trebala biti oprezna prilikom promjene epidemioloških pravila.

Pri stavu je da bi se time smanjio pritisak na škole i kompanije. Ponovio je da se o ovom pitanju trebaju isključivo očitovati stručnjaci. Međutim, nada se da će trajanje izolacije biti dodatno skraćeno.

"Nadam se da ćemo biti prva velika ekonomija koja će pokazati svijetu kako napraviti transformaciju iz pandemije u endemiju", rekao je ministar Zahawi.

Trenutno karantin u Velikoj Britaniji traje sedam dana, a završava se ako je osoba šesti i sedmi dan negativna na koronavirus. Ako je pozitivna, karantin se produžava za još deset dana.

Oni koji podržavaju dodatno skraćivanje izolacije pozivaju se na Sjedinjene Američke Države u kojima ona traje pet dana. No, u Agenciji za zdravstvenu sigurnost Velike Britanije smatraju da bi skraćivanje bilo kontraproduktivno, prenosi Sky News.