Svijet
0

Britanski ministar odbrane prošetao ulicama Basre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski ministar odbrane Des Brown došao je u iznenadnu posjetu Basri, na jugu Iraka, doznaje se u petak iz britanskih vojnih izvora.

"Brown je četvrtak proveo u Basri kako bi se obavijestio o tome šta mi radimo", izjavio je za AFP glasnogovornik britanskog kontingenta komandant Tom Holloway.

"On se u gradu sastao s komandantom iračkih snaga i razgovarao s njim o situaciji", kazao je on putem telefona iz Bagdada.

Tokom svoje devete posjete Basri britanski ministar je čak "hodao gradskim ulicama", naglasio je komandant. Njegova posjeta nije bila najavljena zbog sigurnosnih razloga.

Velika luka Basra, udaljena 550 kilometara od Bagdada, bila je krajem marta pozornica žestokih sukoba između regularnih iračkih trupa, potpomognutih specijalnim američkim snagama, i šiitskih milicajaca, u kojim je ubijeno 700 ljudi, prema podacima UN-a.

Otada se mir vratio u ovaj grad od 1,5 miliona ljudi. Iračka vlada je tu uspostavila red i preuzela kontrolu u cijelom gradu, protjeravši miliciju odanu radikalnome šiitskom vođi Moqtadi al-Sadru.

Oko 4.000 britanskih vojnika je raspoređeno na aerodromu u Basri.

Premijer Gordon Brown je u oktobru 2007. godine najavio da će u proljeće 2008. godine biti povučeno iz Iraka 2.500 vojnika.