Zaustaviti Rusiju
37

Britanski ministar odbrane: Evropa nikad nije bila bliže ratu u posljednjih 70 godina

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropa je bliža ratu nego u bilo kojem trenutku u proteklih 70 godina, upozorio je ministar Vlade Velike Britanije, dok se ruske trupe raspoređuju na granicama Ukrajine, a zapadni lideri upozoravaju da bi se invazija mogla dogoditi početkom ove sedmice.

Ministar oružanih snaga James Heappey rekao je za BBC da strahuje da smo "bliži ratu nego što smo bili na ovom kontinentu posljednjih 70 godina".

"Raspoređeno je 130.000 ruskih vojnika oko granica Ukrajine, hiljade više na amfibijskim brodovima u Crnom i Azovskom moru", rekao je.

Dodao je da su svi borbeni elementi na svom mjestu, logistika, gorivo, medicinske potrepštine, sredstva za premošćivanje, sve ono što invazijsku silu čini vjerodostojnom, ali da to ne privlači naslove.

"Ipak, sve je to sada na mjestu", naglasio je.

Zapadni lideri poduzimaju posljednje napore da pregovaraju o diplomatskim rješenjima nakon što su američke obavještajne službe saopćile da bi napad mogao biti neizbježan. Njemački kancelar Olaf Scholz otputovat će u Kijev na razgovore s ukrajinskim zvaničnicima, a Boris Johnson je rekao da će održati razgovore sa svjetskim liderima kako bi Rusiju "vratio s ruba rata".

Iz njegovog ureda nisu rekli s kojim svjetskim liderima se Johnson nadao da će razgovarati, niti kuda planira putovati, ali se razumije da želi da sarađuje sa nordijskim i baltičkim zemljama.

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od britanskih državljana da napuste zemlju, dok su putevi i dalje otvoreni, a komercijalne aviokompanije i dalje lete.

Heappey je rekao da je "stvarna hitnost" u tekućim pregovorima.

"Zato je ovo veoma ozbiljno vrijeme da se cijeli svijet, zaista, okupi i da pošalje poruku Rusiji da je to ponašanje koje neće biti prihvaćeno i da stojimo iza Ukrajine, a da bi finansijske sankcije, ako bi prešao granicu, bile apsolutno duboke", dodao je.

Istakao je da ne zna hoće li parlament Britanije povući dodatne poteze, ali rekao je da Britanija mora pokazati odlučnost i da Rusija mora dobiti odgovor u slučaju da pređe granicu s Ukrajinom.

"Ulazimo u period trajne, strateške konkurencije s Rusijom, u kojem moramo biti sigurni da su Putinovi širi ciljevi izvan bilo kakvih teritorijalnih ciljeva koje on može imati u Ukrajini. Njegovi širi ciljevi o ulozi Rusije u svijetu, njegovi širi ciljevi oko ograničavanja NATO-a, on to ne uspije postići i NATO mora pokazati odlučnost unutar vlastitih granica", rekao je.