U nezgodnom trenutku
0

Britanski ministar finansija podnio ostavku, nije želio otpustiti svoje savjetnike

A. B.
Sajid Javid
Sajid Javid
Sajid Javid, ministar finansija u Velikoj Britaniji podnio je ostavku u neočekivanom trenutku na dan kada premijer Boris Johnson rekonstruiše svoju konzervativnu vladu.

Kako piše Guardian, očekivalo se da će Javid zadržati mjesto u rekonstruisanom kabinetu, ali je jedan od glasnogovornika potvrdio da je podnio ostavku. Njega je Boris Johnson imenovao za ovu poziciju nakon što je postao premijer u julu prošle godine.

Britanski mediji pišu kako se ostavka dogodila u nezgodno vrijeme zbog toga što će se za četiri sedmice očekuje predstavljanje godišnjeg budžeta, a sada sve to čeja novog ministra. Međutim, odmah nakon objave o ostavci na Javidovo mjesto imenovan je Rishi Sunak koji je obnašao funkciju glavnog sekretara u Ministarstvu finansija također od jula prošle godine.

Rishi Sunak
Rishi Sunak

Pretpostavlja se da je Javidova ostavka uslijedila nakon izvještaja da se sukobio sa Dominicom Cummingsom, jednim od najvažnijih savjetnika premijera Johnsona.

Izvor blizak Javidu je izjavio da mu je ponuđeno da ostane ministar finansija, ali pod uslovom da otpusti sve svoje savjetnike, međutim, on je to odbio i dao ostavku.

Također, Boris Johnson je napravio određene izmjene u vlasti, otpuštajući i imenujući ministre na ključnim mjestima, a glavni cilj je da uspostavi jaku kontrolu nad Vladom nakon osvajanja velike parlamentarne većine na decembarskim izborima.

Ta pobjeda mu je omogućila ostvarivanje Brexita (izlaska Velike Britanije iz Evropske unije) čime je zapravo ispunio ključno izborno obećanje.

Njegova konzervativna vlada sada je suočena s još većim izazovom da dogovori nove odnose sa EU do kraja godine. Dvije strane trebaju postići dogovor o trgovini, sigurnosti i drugim oblastima do kraja prelaznog perioda 31. decembra.