Bez stabilnosti na otoku
8

Britanski mediji: Parlamentarci će pokušati da smjene premijerku Liz Truss

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski zastupnici pokušat će ove sedmice smijeniti premijerku Liz Truss unatoč upozorenju Downing Streeta da bi to moglo izazvati opće izbore, saopćio je Daily Mail.

Više od 100 članova parlamenta (zastupnika) koji pripadaju vladajućoj Konzervativnoj stranci spremno je predati pisma nepovjerenja Truss, Grahamu Bradyju, šefu odbora Konzervativne stranke koji organizuje izbore za vodstvo, izvijestio je tabloid, citirajući neimenovane izvore.

Britanija, zahvaćena političkom krizom, izgubila je tri premijera otkako je 2016. godine glasala za izlazak iz Europske unije.

Zastupnici će pozvati Bradyja da kaže Truss da je "njeno vrijeme isteklo" ili da promijeni pravila političke stranke kako bi se omogućilo trenutno glasovanje o povjerenju njezinom vodstvu, stoji u izvještaju.

Brady se opire tom potezu, tvrdeći da Truss, zajedno s novoimenovanim kancelarom Jeremyjem Huntom, zaslužuju priliku da postavi ekonomsku strategiju u budžetu 31. oktobra, dodaje se u izvještaju.

Odvojeno, The Times je izvijestio da su neki zastupnici vodili tajne rasprave o zamjeni Trussa novim liderom

Truss, koja je prošli mjesec preuzela vodstvo Konzervativne stranke nakon što je obećala smanjiti poreze, bori se za svoj politički opstanak nakon što je odustala od ključnih dijelova programa.

Haos je potaknuo nezadovoljstvo u stranci, koja u anketama zaostaje za opozicijskom Laburističkom strankom.