{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski listovi hvale jučerašnji protest u Pekingu

F
7.8.2008. u 15:00
0
0
Britanski listovi hvale jučerašnji protest u Pekingu
0
Britanski listovi hvale jučerašnji protest u Pekingu
Foto: Reuters
Olimpijske igre, pred sutrašnju ceremoniju otvaranja u Pekingu, dominiraju britanskom štampom u četvrtak.
Svi listovi hvale jučerašnji protest britansko-američke četvorke koja je, i pored svih mjera kineskih snaga sigurnosti, uspjela da se popne na bandere pored samog Olimpijskog stadiona i razvije tibetanske zastave i transparente s natpisom "Jedan svijet, jedan san - slobodan Tibet", što je parafraza zvaničnog slogana igara "Jedan svijet, jedan san".

Times, u redakcijskom komentaru na temu protesta uopće, piše da je "teško ne poštovati poduhvat četvorice mladih demonstranata suočenih s moćnom kineskom sigurnosnom mašinerijom".

"Njihov uspeh je podsjetnik na to šta sloboda stvarno treba da znači", piše Times.

U sličnom, po kineske vlasti kritičnom tonu, Financial Times piše o "incidentu" u Pekingu u kojem je oko 20 hiljada "razdraganih i ponosnih" Kineza uzaludno čekalo da vidi olimpijsku baklju, koja je na kraju, iz sigurnosnih razloga, skrivena od njih u obližnjem "Rajskom hramu" u kojem se, međutim, zato nalazio veliki broj TV ekipa.

"Nemoguće je posumnjati da je Kinezima stalo do Igara ili u njihovu i više nego efikasnu organizaciju Igara. Međutim, ovaj incident je znak da fantastičan doček za međunarodnu elitu nije pouzdan indikator tretmana običnih Kineza", konstatira Financial Times.

Independent, u uvodniku, piše da su Olimpijske igre "važne" uprkos svim njihovim problemima, kao što su pretjerana komercijalizacija i rašireni doping.

"Olimpijske igre su jedinstvene po tome što daju priliku tzv. manjim sportovima da barem jednom u četiri godine budu u centru pažnje svjetske javnosti."

"Učesnici tih sportova ne bore se za novac, već za čistu radost toga da budu "brži, viši ili jači" od svojih suparnika" i zbog njih nije pogrešno reći da plemeniti ideali Pierrea de Coubertina i dalje žive iako možda samo u sjenci velike olimpijske korporacijske mašine", piše Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: