Svijet
0

Britanski konzervativci protiv Blaira i EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dok Financial Times izvještava da bivši britanski premijer Tony Blair ima ozbiljnu priliku da postane predsjednik Evropske unije, The Times, The Independent i Daily Telegraph prenijeli su u subotu žestoko protivljenje britanskih konzervativaca.

Ovi listovi na svojim naslovnicama pišu da konzervativci prijete evropskim liderima da će samo dodatno otuđiti britanske birače, te kako postoji mogućnost da se organizira referendum o učešću Britanije u Evropi.

Konzervativci ne prihvataju mogućnost da bivši laburistički premijer kao predsjednik EU-a ima veća ovlaštenja nego, kako se nadaju, budući konzervativni premijer Britanije, prenosi Times. Oni će narednih sedmica lobirati kod evropskih zemalja da stave veto na Blairovo imenovanje.

Financial Times piše da se Blairovom izboru na tu dužnost protivi i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i niz drugih "manjih i zemalja srednje veličine, poput Švedske", jer gaje jake rezerve povodom toga da li je bivši lider jedne velike zemlje najpogodnija ličnost da bude na čelu EU-a.

Independent piše da je vođa Konzervativne stranke David Cameron suočen s pobunom u stranci zbog politike prema EU-u, te da je potpuni izlazak iz EU-a opcija za koju se zalaže najveći dio članova stranke.

S obzirom na to da Cameron nije spreman na to, konzervativcima prijeti razdor i unutrašnje komešanje, na šta je, piše Daily Telegraph, ukazao i istaknuti konzervativac Kenneth Clark, inače proevropski orijentiran, kad je apelirao da evropsko pitanje ne postane sjeme razdora na stranačkoj konferenciji u Manchesteru i ne dovede u pitanje dolazak Camerona na vlast.