Svijet
0

Britanski konzervativci pozivaju na novu istragu o Iraku

FENA
William Hague
William Hague
Konzervativna britanska stranka u opoziciji apelirala je u ponedjeljak u parlamentu da se povede nova istraga o politici laburističke vlade u Iraku, izjavili su članovi ove stranke.

"Veoma je važno da se krajem 2007. godine pokrene istraga o onome što se događalo 2003. godine, prije nego što sjećanja izblijede", izjavio je lider konzervativaca William Hague za radio BBC Four.

"Mislim da je prava istraga o Iraku bitna zbog povjerenja javnosti i vjere u vladu i bilo koju vladu koja donosi odluke tog tipa", kazao je Hague i pozvao na istragu sličnu onoj koja je vođena poslije rata na Malvinima.

"Važno je izvući pouku iz onog što se dogodilo u Iraku, kako bi se to moglo iskoristiti u Afganistanu", ocijenio je on.

"Ljudi bi htjeli da znaju da li su naše žrtve nečemu poslužile", precizirao je Liam Fox, glasnogovornik Konzervativaca za odbranu televiziji GMTV .

Otkako su Sjedinjene Američke Države pokrenule invaziju na Irak 2003. godine, ubijeno je 150 britanskih vojnika.

Vlada će najvjerovatnije odbaciti zahtjev za istragu, javio je BBC, što bi moglo da izazove proteste u jednom dijelu Laburističke stranke i pritisak na budućeg premijera Gordona Browna da se distancira od politike koju je Laburistička stranka do sada vodila u Iraku.