{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski komandanti predlagali brže i brojnije povlačenje

F
22.2.2007. u 11:49
0
0
Britanski komandanti predlagali brže i brojnije povlačenje
0
Britanski komandanti predlagali brže i brojnije povlačenje
Za sve britanske listove tema dana je najava premijera Tonyja Blaira da će do kraja godine u fazama iz Iraka biti povučena glavnica britanskog vojnog kontingenta.
Guardian ukazuje da su britanski vojni komandanti predlagali brže i brojnije povlačenje od onog za koje se opredijelio premijer Bler, ističući njihovu ocjenu da britanski vojnici na ulicama Basre više štete nego što koriste.

List prenosi i podijeljena mišljenja stručnjaka, koja se kreću od procjene da je 60 posto britanske misije u Iraku ispunjeno do onih koji smatraju da armija bježi koliko je noge nose.

Financial Times Blairovu politiku u Iraku ocjenjuje kao neuspješnu, savjetujući premijeru da preispita bliskoistočnu politiku u cjelini ukoliko želi da ga historija zapamti.

Independent ide i korak dalje, ocjenjujući da je povlačenje prizanje poraza, dok se Irak pretvara u jedno od najkrvavijih bojnih polja na svijetu gde niko nije bezbjedan.

List ocjenjuje da je premijer slijep da istini pogleda u oči.

Za Daily Telegraph važnija vijest od najave povlačenja većeg dijela britanskog kontingenta iz Iraka su osude koje je na račun Tonyja Blaira izrekao bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama i prvi britanski izaslanik u poslijeratnom Iraku ser Jerremy Greenstock.

Ovaj iskusni diplomat podsjeća da je Blair ispustio konce u Iraku već prvih dana i nedjelja poslije, kako kaže, oslobođenja te zemlje, propustivši da uvođenje reda i zakona stavi na prvo mjesto i gubeći iz vida mogućnost pobune.

Daily Telegraph naglašava i da je došao do sazanja da, uprkos povlačenju većeg dijela snaga, 4000 britanskih vojnika ostaje u Iraku do 2012. godine, što je duže nego što je planirano.

Komentator ovog lista konstatira da Blairova politika u Iraku odavno liči na let automatskog pilota, kao i da premijer nastoji da opere ruke od te vojne kampanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: